8 Eylül 2014 Pazartesi

Deliliğe Övgü

Deliliğe Övgü, Desiderius Erasmus tarafından yazılmıştır. http://kitapgalerisi.com'da % 30 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. | Alfa Yayınları, Felsefe, 9786051069159, 275 Sayfa, Eylül/2014
Kitabın 128. ve 129. sayfalarından  tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

Acele etmeliyim, ama şu insanlardan da bahsetmeden geçemeyeceğim, hani zavallı bir ameleden farkı olmadığı halde, abuk bir soyluluk unvanıyla şaşılacak derecede gururlananlardan. Kimi Aeneas'a, kimi Brutus'a, kimi Arcturus yıldızına dayandırır soyunu. Her yerde Atalarının heykellerini ve resimlerini sergilerler. Büyük büyükbabalarını, büyük büyük büyükbabalarını sayıp dururlar, eski aile adlarını ezbere bilirler, oysa kendilerinin dilsiz bir heykelden pek farkları yoktur, hatta sergiledikleri o heykellerden bile beterdir hepsi. Ama şükürler olsun ki, o dünya tatlısı Kendini Beğenmişlik sayesinde mutlu mesut yaşayıp giderler. Bir de bu hödük hayvanları Tanrılar gibi görenler var ki, onlardan daha az deli sayılmazlar doğrusu.
Ama delilik türlerini birbiri ardına saymama ne gerek var, şu bizim Kendini Beğenmişlik dünyanın her tarafında sayısız insanı birçok şekilde mutluluğun doruğuna çıkarmadı mı? Görmüyor musun, bak şu adama, bir maymundan daha çirkin olmasına rağmen kendini baştan sona Nireus gibi görüyor? Ya şu adam, pergelle üç çizgi çizdi diye kendini Eukleides sanıyor.
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder