11 Eylül 2014 Perşembe

New York Seyir Defteri

New York Seyir Defteri, Buket Uzuner tarafından yazılmıştır.http://kitapgalerisi.com'da %30 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. | Everest Yayınları, Gezi, 9789752890312, 188 Sayfa, Temmuz/2007

Kitabın 98. ve 99.sayfalarından tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

Avrupa'nın yüzyıllarca birbirleriyle savaşmış imparatorluklarının çocukları arasında eğitim, yönetim ve din bürokrasisinden şiddetle bunalan bazıları, yaşlı kıtadan kaçarak yepyeni bir sistem ve ülke yaratmak umuduyla Amerika'ya göç etmişlerdi. Yaşlılığı ve kültür birikimiyle övünülen ve kabul etsek-etmesek, etseler-etmeseler de bizim de bir yanıyla dahil olduğumuz Avrupa ve Balkanlardaki İmparatorlar ve İmparatoriçeler, ne pahasına olursa olsun güçleri elinde tutmak şehvetiyle din de dahil olmak üzere her türlü aracı kullanarak halklarına inanılmaz baskılar uyguladılar. Malum, bazıları uygulamaya halen devam etmekteler. Avrupa ve Balkanlar'ın tarih kitapları aslında bu nedenle çok kalındır.
Amerika'yı her şeyin daha basit, herkesçe anlaşılır, herkesin belli bir eğitim ve hak sahibi olacağı yepyeni bir ülke olarak kurmak isteyenler, Avrupa'daki deneyimlerinden yararlanarak din baskısının, eğitimsizlik ve bürokratik engellerin sıradan insanları 'safdışı' bırakmadığı bir ülke düşlediler. Bu engeller arasında dil de vardı. Yazıldığı gibi okunan ve herkesin anlayabileceği bir Amerikan İngilizcesi yaratıp onu kullanmak da siyasi bir tercihti Amerikalılar için.
Dil konusu çok önemli bir yaraya dokunuyor. Dil, bir topluluğu ulus yapan asıl iki öğenin biri. Bizim Osmanlı kökenimizi şiddetle reddettiğimiz yıllarda günlük kullanımdaki Osmanlıca sözcükleri tepkisel olarak tamamen tedavülden kaldırmamız gibi, bugün onlarca ulusa bölünen Balkan ülkeleri de benzer bir iş için dil akademileri kurup sözcük ayıklama işlemiyle bir de dil savaşına girişmiş durumdalar. Yüzyıllardır iç içe yaşayan bu uluslar, şimdi 500 kilometre ötedeki sınırın karşı ucundakile-rin anlayamayacağı bir dil yaratarak bağımsız olmanın tadını çıkartacaklarını düşünüyorlar. Bunun dili geliştireceğine inanıyorlar mı, yoksa haklı nedenlerle tamamen tepkiseller mi, sonunda yeniden keşfedeceğiz(!).
Son yıllardaki Bosna ve Kosova savaşları nedeniyle Amerika'da sık sık kullanılan Balkanlılaşma kavramı, bir bütünü oluşturan parçalara dağılmak ve parçalanmak anlamına geliyor. Balkanlılaşma konusunda özellikle atalarının kökeni nedeniyle çok hassas olan bazı entelektüel Amerikalılar, Balkanlılaşma ve dil konusunda bugünlerde uzun uzun yazıp konuşuyorlar.
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder