14 Şubat 2013 Perşembe

Türk Dış Politikası Cilt 3: 2001-2012

# Türk Dış Politikası Cilt 3: 2001-2012, Baskın Oran #

Bu Cilt Niye Kalın Oldu?

Evet, epey kalın. Anlattığı sadece 11 yıllık son dönem olduğu halde, 60 yılı anlatan Cilt I'e yakın kalınlıkta. Bunun sebebi, bir ölçüde, çok yeni olayların hangisinin önemli ve kalıcı, hangisinin geçici olduğunu anlamanın zorluğu; bunu Cilt II'de de yaşamıştık. Ayrıca, bu ciltte eskisinden çok daha fazla görsel malzeme kullandık. Fakat esas sebep, bu 11 yılın, hem iç hem de dış politikada Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmedik yoğunlukta bir dönem oluşu. Bu sebeple, bu cilt, Türkiye'de çok ihtiyaç duyulan bir kitap türünün de yerine geçmiş oldu: Almanak. Yani o yılın önemli iç ve dış olaylarını yazan kitap.

                                               

Biz bu "11 Yıllık Almanak"taki ikili ilişkileri (Yunanistan'la, ABD ve NATO'yla, vs.) 2011 sonuna kadar getirdik. Ama orada kalmadık. Daha önceki ciltlerde en fazla 40 sayfa tutan "Dönemin Bilançosu" burada iç ve dış olayları 2012 bitene kadar, yaklaşık 218 sayfa halinde izledi ve yorumladı. Bu bölüm, Türk Dış Politikası açısından ciddi bir önem arz eden Ermenistan ve Suriye politikalarını da, ayrıntılı biçimde 2012 sonuna kadar getirdi.

Bilanço'nun (ve cildin) bu sefer uzun olmasının son sebebine gelince. "2012'den Bakınca" başlığı altında birtakım kutular göreceksiniz. Bunlar, dönem öncesinde vuku bulan kimi olayların, vuku buldukları tarihte anlaşılamayan yanlarını anlatmakta: Menderes Dönemi, Turgut Özal Dönemi, 27 Mayıs Darbesi, 28 Şubat Muhtırası, ayrıca, askerî vesayetin Türkiye'de kuruluşunun öyküsü. Zaman içinde çıkan yeni belgeler ve ayrıca, geçen zamanın araştırmacıya sağladığı yorumlama yeteneği, bunları yazmayı şimdi mümkün kıldı.


-----

Türk Dış Politikası Cilt 3: 2001-2012, Baskın Oran, Siyaset / İnceleme - Araştırma Kitapları, Şubat 2013, İletişim Yayınları.

Bu alıntı tanıtım amacıyla yapılmıştır. 

Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

1 yorum:

  1. Baskın Oran'ın bu konudaki eserleri gerçekten referans kaynaklardır. Yalnız bu kitapların biraz fazla diskriptif olduğunu, önemli, daha az önemli, stratejik demeden her olayı ve bilgiyi aktarmaya çalışan yıllık vari özellikler gösterdiğini düşünüyorum. Ayrıca son 11 yıl görülmedik derecede yoğundur demek bana biraz abartılı ve kitabın hacmini haklı göstermeye yönelik gibi geldi. Henüz neyin anlatmaya değer neyin önemsiz olduğuna karar veremedik demek daha doğru olur.

    YanıtlaSil