6 Nisan 2013 Cumartesi

Açıklamalı Notlarıyla Sherlock Holmes 1. Cilt - Okuma parçası

# Açıklamalı Notlarıyla Sherlock Holmes 1. Cilt - Okuma parçası #

                                               

Bohemya'da Skandal

"Bohemya'da Skandal" Strand Magazine'de yayımlanan Sherlock Holmes kısa öykülerinin ilkiydi; A Study in Scarlet ve The Sign of Four romanları dışında bütün yapıtlar bu dergide yayımlanacaktı. "Bohemya'da Skandal" Holmes'un kadınlara yönelik yaklaşımına dair ifşa ettikleri açısından önemlidir ve Holmes'un yenilgiye uğradığını gördüğümüz tek öyküdür; gerçi bu olayda yanlış tarafta olduğuna kanaat getirip "yenilgi"ye uğramış olmaktan memnuniyet de duyabilirdi. Öykünün opera şarkıcısı "kadın kahramanı" Irene Adler, kuşaklar boyunca kadın Sherlock'çulara ilham vermiş, Baker Sokağı Yeniyetmeleri'ne katılmaları engellenen kadınların (bu kural daha sonra kaldırılmıştı) 1965 yılında "Adventuresses of Sherlock Holmes"u kurmalarını sağlamıştır. "Skandal"da Holmes ve Watson'ın ilk defa işbirliği yaptıklarını görürüz. Watson, A Study in Scarlett veya The Sign of Four'da olduğu gibi yalnızca yaşananları sözcüklere döken biri değildir artık, yaptığı katkılar Holmes'un planlarını gerçekleştirmesinde hayati bir öneme sahiptir. İlk öykü pek de gizemli değildir ama Watson'ın öykünün başlangıcındaki şu sözcükleri hemen okurun ilgisini çeker: "Sherlock Holmes ondan hep 'kadın' diye bahseder."

                                         

- 1 -

Sherlock Holmes ondan hep "kadın" diye bahseder. Onu başka bir isimle andığını nadiren duymuşumdur. Holmes'un gözünde o, kendi hemcinslerinin tamamından daha üstündür. Irene Adler için aşka benzer duygular beslemiyordu. Onun soğuk, kesin ama saygıdeğer biçimde dengeli zihni için tüm duygular ve özellikle de o duygu, iğrenç şeylerdi. Bana kalırsa o, dünyanın görmüş olduğu en mükemmel akıl yürütme ve gözlem yapma makinesiydi; ancak bir âşık olarak, yanlış bir konuma yerleştirirdi kendini. İnce duygulardan bahsederken alay edip onları küçümsemeden edemezdi. Bunlara bir gözlemci olarak saygı duyuyordu - duygular erkekleri motive eden şeyler ile eylemlerin üzerinde bulunan örtüyü çekmek için mükemmel birer araçtı. Fakat eğitimli bir akıl yürütücünün kendi narin ve incelikle ayarlanmış ruh halini ihlal eden böylesi şeyleri içeriye buyur etmesi, ulaştığı tüm zihinsel sonuçları şüpheli hale getirebilecek dikkat dağıtıcı bir etken olurdu. Holmes açısından hassas bir müzik aletinin gıcırdaması veya büyüteçlerindeki bir çatlak bundan daha rahatsız edici olamazdı. Ama yine de onun için tek bir kadın vardı ve bu kadın da şüphe uyandıran ve güvenilmez, müteveffa Irene Adler'dı.

                                           

Son zamanlarda Holmes'u çok az görmüştüm. Evliliğim bizi birbirimizden ayırmıştı. Tam anlamıyla mutlu oluşum ve ilk defa kendisini evinin efendisi olarak bulan bir adamı kuşatan, eve odaklanmış ilgi alanları, başka bir şeye ilgi göstermemi imkânsız kılıyordu; bu arada, o bütünüyle bohem ruhuyla her tür topluluktan nefret eden Holmes, eski kitaplarının arasına gömülmüştü ve devamlı olarak kokainin, tutkularının, uyuşturucunun verdiği sersemliğin veya kendi zeki tabiatının şiddetli enerjisinin peşinden giderek Baker Sokağı'ndaki meskenimizde kalmaya devam ediyordu. Hâlâ eski günlerdeki gibi yoğun bir biçimde suçları araştırmakla uğraşıyor, engin yeteneklerini ipuçlarını takip etmek ve polisin umutsuzluk içinde bir kenara bıraktığı sırları aydınlatmak için kullanıyordu. Zaman zaman faaliyetlerine dair muğlak öyküler duyuyordum: Trepoff cinayeti davasında Odessa'ya davet edilmiş, Trincomalee'deki Atkinson kardeşlerin benzersiz trajedisinin aydınlatmış ve nihayet Hollanda kraliyet ailesinin verdiği görevin üstesinden hakkıyla gelmeyi bilmişti. Ancak gazetelerin okurlarıyla paylaştığı öykülerde anlatılan bu olayların ötesinde, eski dostum ve ortağım hakkında pek az şey biliyordum.

----

Açıklamalı Notlarıyla Sherlock Holmes 1. Cilt, Arthur Conan Doyle, Editör: Leslie S. Klinger, Çevirenler: Kaya Genç, Berrak Göçer, Everest Klasikler Dizisi, Nisan 2013, Everest Yayınları.

Yerimizin darlığı nedeniyle alıntıdaki açıklamalı notları buraya koyamadık.

Bu alıntı tanıtım amacıyla yapılmıştır.

Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder