23 Mayıs 2013 Perşembe

Ahdaf Soueif - Aşkın Coğrafyası | Kitaptan okuma parçası

# Ahdaf Soueif - Aşkın Coğrafyası | Kitaptan okuma parçası #

Ahdaf Soueif, Kahire'de doğdu. Kahire Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı okudu. Doktorasını İngiltere'de Lancaster Üniversitesi'nde dilbilim üzerine yaptı. İlk romanı In the Eye of the Sun 1993'de yayımlandı. Onu 1999'da Booker Ödülü finalisti olan Aşkın Coğrafyası (The Map of Love) izledi. Roman, yirmi bir dile çevrildi ve geniş bir okuyucu kitlesine ulaştı. Politika ve kültür üzerine yazıları Guardian'da yayımlanan Ahdaf Soueif, Londra ve Kahire'de yaşamaktadır.


Başlangıç

Geçmişi Tanrı bile değiştiremez. - Agathon (MÖ 447-401)

...ve orada, yatak odasının penceresinin altındaki masanın üstünde hayallerini tekrar başlatan ses duruyordu. Uzun, çok uzun zaman önce yaşanmış bir hayatın parçalarıydı bunlar. Kadının sesi yüz yıl öncesinden kendisiyle konuşuyordu. Ses o kadar berraktı ki kalemi eline alıp cevap vermesinin olanaksız olduğuna inanamıyordu.

Çocuk uyuyor. Nurülhayat: Hayatımın ışığı.

Anna kalemini bir kenara bırakmış ve yan tarafına yatmış olan çocuğa bakmış olmalı, diye düşündü Emel. Yüzü uykudan kızarmış, ağzı hafifçe açık, bir tutam nemli siyah saç alnına düşmüş olmalı.

Elimden geldiği kadarıyla ona söylemeyi denedim. Ama o anlayamıyor -ya da anlamıyor- ve umudunu yitirmiyor. Sürekli olarak onu bekliyor.


Emel gecenin geç vakitlerine kadar okudu, okudu. Okuyup Anna'nın sözlerinin içine akmasına, ayırıp etiketleyip bir kenara kaldırdığı hayallerini, umutlarını ve kederlerini yumuşak bir şekilde dürtmesine izin verdi.

Kâğıtlar, parlak ve yılların etkisiyle dayanıksız hale gelmiş yaprak yaprak kâğıtlar. Çoğu küçük, sabit ve bir yöne eğimli olarak yazılmış İngilizce sözcüklerle kaplıydı. Emel onları tipine, kâğıdın büyüklüğüne ve mürekkebin rengine göre ayırdı. Diğer mektuplar Fransızcaydı. Bazıları zarfın içindeydi, bazıları çıplak dosyalarda gevşek yığınlar halinde toplanmıştı. Büyük, yeşil bir günlük vardı. Diğeri ise sade kahverengi deri çanta içinde toplanmıştı ve oymalı tokasının üstüne işlenmiş minik pirinç bir anahtar deliği vardı. Emel, anahtarı daha sonra yeşil keçeden yapılmış bir çantanın bir köşesinde buldu -çantanın alelade bir dokusu vardı, sanki bir okul projesi için yapılmıştı- ve onunla birlikte biri diğerinden daha küçük olan iki de nikâh yüzüğü çıktı ortaya. İçlerinde oyma yazılara baktı dikkatle ve ilk anda iki yüzükte de bir tek tarih bölümünü okuyabildi: 1896.

Büyük kahverengi zarfta bir yazı defteri vardı: Fasih Arapçayla yazılmış altmış dört sayfa. Emel elyazısını hemen tanıdı: Dik harfler kısa fakat düzdü, keskin kenarlıydı, "ya"nın kuyruğu altına sıkıştırılmıştı. Büyükannesini kesin, kontrollü elyazısı. Kâğıt beyaz ve dar satırlıydı, mermer grisi kapaklar arasına ciltlenmişti. Sert yapraklar hışırtılı ve dayanıklıydı. Sayfaları açıp düzelttiğinde garip bir şekilde duruyor, defteri tekrar kapatana dek kaskatı bir görünüm sergiliyorlardı. Bazı gazete kupürleri vardı: el-Ahram, el-Liva, The Times, The Daily News ve diğerleri. Bir İtalyan tiyatrosunun programı. Bir başka cüzdan, bu kez mavi kadifeden. Cüzdanı ters çevirerek cilalı tahtadan yapılmış, siyah, kısa ipekli püskülü olan otuz üç taneli tespihi avucuna döktü. Günün geri kalanında elinde eski sandal ağacının belli belirsiz kokusu kaldı. İçinde çeşitli çizimler olan birkaç eskiz defteri de vardı. Arapça hattatlık alıştırmalarına ait birkaç defter. sayfaları tararken yazılardaki akışkanlığı ve özgüveni fark etti. Birkaç Arapça alıştırma, noktalama, not vs kitabı. Ağır, donuk renkli bir metalden yapılmış olan ve ince çelik bir zincire asılı ilginç bir madalyon buldu. Yaylarına bastığında açılan madalyondan genç bir kadın kendisine bakıyordu.

---

Ahdaf Soueif - Aşkın Coğrafyası | Everest Yayınları, Roman, Çev. Zeliha Babayiğit, 579 sayfa, Mayıs 2013.

Bu alıntı tanıtım amaçlı yapılmıştır.

Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder