20 Ağustos 2013 Salı

Yurttaşını Arayan Demokrasi

Yurttaşını Arayan Demokrasi

Yurttaşını Arayan Demokrasi, Marcel Gauchet'nin kaleminden, http://kitapgalerisi.com'da %20 indirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla... | İletişim Yayınları, Politika, Çeviren Zeynep Savaşçın, 320 sayfa, 9789750512230, Ağustos 2013.

Yurttaşını Arayan Demokrasi'nin yazarı Marcel Gauchet, 1946 Poilley doğumlu Fransız felsefeci ve tarihçi. Raymond-Aron Siyasi Araştırmalar Merkezi bünyesinde Sosyal Bilimler Okulu’nun yöneticiliğini ve Pierre Nora’yle birlikte 1980’de kurduğu ve Fransa’nın önde gelen entelektüel yayınlarından Le Débat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Türkçeye çevrilmiş eserleri: Demokrasi İçinde Din, Laikliğin Gelişimi (Dost Yayınları, 2000); Dinden Sonra Dinsellik (Agora Kitaplığı, 2005).

           

Siyaset Felsefesinin Görevleri

Bu makalede ele alacağım soru, insanın kendisine öylesine sorduğu sorulardan değil. Böyle bir soru ya size yöneltilmiştir ya da üzerine düşünmezsiniz bile. Benim durumumda da böyle oldu. Bu soru bana, College de philosophie'nin bir etkinliği sırasında, güncel felsefi manzaranın değerlendirildiği bir toplantı sırasında soruldu. Davetlerine zevkle katıldım, çünkü bu davet beni kendi patikamdan çıkmaya ve karmaşık bir meseleyi ele almaya zorluyordu. Önereceğim tablo reddedilse bile, en azından elimizde kendisine göre yönümüzü belirleyebileceğimiz bütünlüklü bir plan olacak. Böyle bir aracın yararlılığını ispatlamaya gerek yok, ayrıca bu konuyla ilgili çok fazla öneri de yok.

Siyaset felsefesi alanında olup bitenleri, bu konuya yaklaşımın gerektireceği gibi tarafsız ve anlaşılır bir şekilde ifade etmeye çalışacağım. Aynı zamanda, yapılması gerektiğini düşündüğüm şey üzerine daha kişisel bir bakış ileri süreceğim. İçinde bulunduğumuz durum dikkate alındığında, siyaset felsefesinin özel olarak peşinden gitmesi gerektiğini düşündüğüm amacı, onun diğer meşru amaçlarına göre konumlandırarak savunacağım.

Neden siyaset felsefesi? Siyaset felsefesinin, son yirmi ya da otuz yıl içinde yavaş yavaş artan bir biçimde güncellik kazandığı genel olarak kabul ediliyor. Böyle bir güncelliğin anlamı ne olabilir? Siyaset insanlık durumunun süreklilik gösteren bir yönüdür. Bu anlamda siyaset felsefesi, felsefe varolduğundan beri var. En azından filozofların siyaset üzerine sözleri var. Bu açıdan bakıldığında, siyaset felsefesinin öteden beri varolduğunu söylemek gerekiyor. Bu, onun belli anlarda her zaman olduğundan daha fazla göz önüne çıkmasını, bir aciliyet ve merkezî bir konum kazanmasını, kolektif sorgulamalarla daha belirgin bir şekilde örtüşmesini ya da uyum içine girmesini engellemiyor. Aslında, tam da böyle bir dönem içinde bulunduğumuzu düşünmek için iyi nedenlerimiz var.

---

Bu alıntı tanıtım amaçlı yapılmıştır.

Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

KitapGalerisi Facebook / KitapGalerisi Twitter

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder