18 Ocak 2013 Cuma

"Feyza Hepçilingirler'in yeni kitabından bir bölüm..."


- Hayatınız Anlatılmayı Bekler -

Roman yazın

Herkesin popüler olmak istediği bir ortamda, yazarak popüler olmak sanıldığı kadar zor değildir. Yeter ki yolu bilinsin. Aşağıda sıralayacağım koşullara uyulduğunda bu şans, %87,73 oranında yakalanabilir. (Oranın düşük ve küsuratlı tutulması, umarım önerilerin ne kadar ince hesaplar üzerine oturtulduğunu kanıtlamaya yeter.)

Sizi popüler bir yazar durumuna getirecek en kısa yolun roman yazmak olduğu sanılır. Biz de herkes gibi, öyle olduğunu varsayalım. Demek ki önce roman yazarak popüler olmanın kolay yollarını araştıracağız. Sonra neler yazabileceğinize sırasıyla bakarız.

Başınızdan geçen en acıklı olayları anlatırken belki siz bile, "Benim hayatım roman!" demişsinizdir. Nedense insanlara yalnız acıklı olaylar, hayat ile roman arasında ilişki kurma ilhamını verir. Şimdiye kadar hiç kimsenin kahkahalar atarken, "Benim hayatım roman!" dediğine tanıklık edilmemiştir. Oysa en kötü hayatta bile gülüp eğlenilen zamanlar olmuştur. Bunlar anlatılmaya değer bulunmaz da anlatmak için ille acıklı olay aranır. Hayatın roman olduğu yalan mıdır? Değildir. Yazılmış ve yazılacak olan bütün romanlar hayattan yola çıkar, döner hayatı anlatır. Öyleyse herkesin hayatı romandır; yeter ki nasıl anlatılacağı bilinsin.

Yaşamınızdan bir dilim seçin

Önce yaşamınızın hangi bölümünü anlatacağınızı belirleyin. Bütün hayatınızı anlatmaya kalkmayın. Bir hayattan birçok roman çıkar. Hayatınızı tasarruflu kullanın. Bir romanla yetinmeyecek, birkaç roman yazacaksanız elinizde malzeme bulunsun. İlk önerim, size, "Hayatım roman!" dedirten o acıklı zamanları atlayın. Kimse sizin sıkıntılı dönemlerinizi öğrenmeye bayılmıyordur. Sizin dünyanız karardı diye okurunuzun da içini karartmaya hakkınız yok. Anlatmak için seçeceğiniz yaşam diliminde mutlaka bir aşk bulunsun. Bu, masum bir aşk olabilir, yalnız platonik seyredebilir ya da yatıp kalkmalı, öpüşüp koklaşmalı, cinsellik eksenli bir ilişki olabilir. Ben masum bir aşkı anlatacağınızı varsayacağım. Başlangıç olarak iyidir. Ötekine, cinsellik ağırlıklı olana, kitabımızın sonraki bölümlerinde değinebiliriz. Şimdiden söz vermiş olmayayım. Değinmeyebiliriz de...

Temiz bir aşkı anlatın

Hani yıllarca sürse de kızla erkeğin el ele tutuşmaktan öteye geçmeyen ilişkileri vardır ya, sinemamızdaki Türkân Şoray Kanunlarının romana uyarlanmış biçimi... Anlatacağınız böyle bir "temiz" ilişki olsun. En sıcak temas, delikanlının iki elini genç kızın kulaklarına bastırıp alnına bir öpücük kondurmasından ibaret olsun. Bu devirde böyle bir aşkın yaşanabileceğine inanmıyor olabilirsiniz. Haksız da sayılmazsınız; yaşanmaz gerçekten. İlk cinsel deneyimlerin ilköğretimde yaşanmaya başlandığı günümüzde dokunmatik aşklar nerede, nasıl yer bulsun kendine; ama okurunuz inanır, tasalanmayın. Yaşadığınız aşklardan, varsa, yanağa bir öpücük kondurmalı, çocuksu sahneler, bunları romanın çeşitli bölümlerinde kullanabilirsiniz. Böyle sahneleri görmüşlüğünüz de yaşamışlığınız da yoksa... Daha neler... Aşk filmleri, pembe diziler de mi izlemediniz? Siz nerede yaşıyorsunuz kuzum? Yoksa şimdiye kadar âşık da mı olmadınız? O zaman uydurmaktan başka çareniz yok. Cesurca uydurun. Arkadaşlarınızdan duyduğunuz, anne - babanızın, hatta büyükanne ve büyükbabanızın gençlik anıları arasında anlatmaktan zevk aldıkları ilk aşklarından bir şeyler devşirin; oradan buradan aklınızda kalanların birine bin katarak anlatın. Bütün duyduklarınıza, gördüklerinize sahip çıkabilirsiniz. Bunu nereden aldın, diye soran olmaz. Canınızın çektiği, özendiğiniz aşklar varsa bunları da kendiniz yaşamış gibi anlatabilirsiniz. Kimse doğru olup olmadığını denetlemeyecektir, içiniz rahat olsun.

Feyza Hepçilingirler

Nasıl "Pop-Yazar" Olunur?, Türk Edebiyatı / Deneme Kitapları, Ocak 2013

Everest Yayınları

Alıntının yapıldığı sayfalar: 3, 4, 5.

Kapak tasarımı: Utku Lomlu

Kitabın içindeki çizimler: Oğuz Demir

Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder