31 Ocak 2013 Perşembe

Tarihi hazine sayılan Timbuktu Kütüphanesi zarar gördü

Tarihi hazine sayılan Timbuktu Kütüphanesi zarar gördü

28 Ocak'ta Guardian'da çıkan haber kitapseverleri epey üzdü. Bizim basında neredeyse hiçbir yerde habere yer verilmezken yurt dışında özellikle kitap haberleri yapan siteler bu haberi sürmanşetlerinden verdiler.


Timbuktu Kütüphanesiyle ilgili bilgiler 14. ve 16. yüzyıla kadar uzanan el yazmalarını bu zamana kadar koruduğu, muhafaza ettiği için hemen karşımıza çıkıyor. 4.600 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen kopmlekste el yazmalarını korumak için farklı sistemler bulunuyor. Buna otomatik yangın söndürme sistemi dahil.

Ancak İslami savaşçılar burayı yatakhane olarak kullandıkları için kütüphane zarar görmüş.


Norveç ve Lüksemburg tarafından işletilen Unesco devreye girdi ve Timbuktu Kütüphanesi'nde bulunan el yazmalarının en azından dijital versiyonlarını da kayda geçirmek için çalışmalara başladı.

Yine Guardian'a göre Mali'deki birçok kişi el yazmalarını kurtarmak için kurtarabildikleri el yazmalarını çöle gömmüşler. Bu uygulamanın el yazmalarını kurtaracak bir çaba olup olmadığını bilmiyoruz.


Ahmed Baba Enstitüsü'nün müdürü Muhammed Galla Dicko, Kanadalı Globe and Mail gazetesine verdiği demeçte şunları söylemiş: "El yazmaları sadece onlara dokunularak zarar görebilir." Belki de kumların altında gerçekten zarar görmeyecek bu kıymetli el yazmaları...

Yurt dışındaki basın (!) gelişmeleri aktardıkça biz de dilimiz döndüğünce aktarmaya devam edeceğiz.

--- KitapGalerisi ---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder