9 Şubat 2013 Cumartesi

Metis Yayınları'ndan 2 yeni kitap, Şubat 2013

# Metis Yayınları'ndan yeni çıkan kitaplar, Şubat 2013 #


Juli Zeh ismi ilgili edebiyat okurları için tanıdık bir isim. Daha önce yine Metis Yayınları'ndan çıkan Serbest Düşüş ve Temize Havale Türkiye'de sadık bir okuyucu kitlesi kazanmasını sağlamıştı.

Sessizliğin Gürültüsü ise savaşın ardından Juli Zeh'in Bosna'ya gidişini ve orada görüp, tanık olduklarını bir günlük edasıyla aktarıyor. Yine akıcı ve dingin anlatımıyla Juli Zeh, edebiyat dünyasına önemli bir armağan daha katıyor.

Sessizliğin Gürültüsü aynı zamanda edebiyatın kolunun sadece kurgu metinlere kadar değil, onun daha da ötesine ve hatta savaşın yarattığı tahribatları betimlemede ve sesini duyurmasına da uzanıyor.

"İki saattir otobüs terminalindeki telaşı izliyorum. Şimdiye kadar hiç banka soymayı planlamamıştım, ama insan mecbur kalınca bazı şeyleri şıppadak öğrenebiliyor.

Camın arkasındaki adam emindi: Köpeklerin otobüse binmesi yasakmış. Tasmalı da binemezmiş. İster dünyanın en iyi köpeği, ister ağızlıklı, ister bağlı, isterse uyuşturulmuş olsun. Belki de bagaj bölmesinde seyahat edebilirmiş, en iyisi bir bavul içinde. Şoför tamam derse. Dünyanın her ülkesinde anlaşılacak bir el hareketi yapmak istedi canım."


Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

2) Tevfik Alıcı - Gerçek Bir Yanılsama Bilinç

Bilinç ve bilinçaltı kavramları hayatımızın neredeyse her gününe girebilmiş güçlü kavramlardır.

Bilinçaltı sıklıkla "Iceberg" olarak tanımlanırken bilinç de halk dilinde "buz dağını görünen kısmı" olmaktadır.

Tevfik Alıcı işte bu noktada devreye giriyor ve yanılsama olan bilinç'i yeniden sorguluyor.

"Dilimizde 'bilinç' sözcüğü biyopsikolojik bir işlev olarak genellikle iki anlamda kullanılır. Birincisi koma, uyku ve uyanıklık gibi farklı uyarılmışlık düzeylerini tarif etmek için 'bilinçli olma' anlamında kullanılır. İkincisiyse yukarıda sözünü ettiğimiz gibi, belli bir anda insanın farkında olduğu öznel deneyimler anlamına gelir ve 'bir şeyin farkında veya bilincinde olma' durumu olarak ifade edilir. Birinci anlamda bilinçli olma durumu uyaranların farkına varmak için gerekli bir önkoşuldur. Bu kitabın konusu 'farkındalık' anlamında bilinçtir ve kitap boyunca bu iki sözcük hep aynı anlamda kullanılmaktadır."


Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder