29 Nisan 2013 Pazartesi

Bu kitap nasıl okunmalı?

                                                 

Bu kitap nasıl okunmalı?

Bu kitap faydalı bir kaynak olması amacıyla tasarlandı. Çoğu okurun kitabı baştan sona okumayacağı; fakat belli kuramcılar ve kuramlar için kitaba başvuracağı düşünülmektedir. Açılış kısmında tanıtılan dört öncü de ana kısımdaki yirmi altı kuramcı da soyadlarına göre alfabetik sırayla düzenlenmiştir. Kitaptaki her bölümün üç ana parçası bulunmakradır: temel kavramlar listesi, ana metin ve konuyla ilgili okuma önerileri için oluşturulmuş bir bölüm.

Her bölümün başlangıcında okurun anlaması açısından özellikle önemli oldukları tespit edilmiş, kısa, maddelendirilmiş bir temel kavramlar listesi bulunmaktadır. Bu kavramlar ana metinde bahsedilme sıralarına göre listelenmişlerdir.

Her bölümün ana metni kısa bir biyografiyle başlamaktadır. Bunu takip eden kısımda kitaba dahil edilmiş diğer düşünürlerin isimleri vurgulanmıştır. Temel kavramlar ayrıntılı olarak açıklandıkları kısımlarda bold karakterlerle vurgulanmışlardır; böylelikle belli bir kavramla ilgilenen okur, bölümü hızlıca tarayıp bu kavramın tartışıldığı kısmı bulabilir. Ayrıca her bölümde antik edebiyat ve/veya klasik arkeolojiye dair muhtemel çıkarımlar da tartışılmaktadır. Tamamen ayrı bir metnin odak noktası olabileceğinden ve felsefe öğrencilerinin normal müfredatın bir parçası olarak çağdaş kuram çalıştıkları varsayıldığından, antik felsefe bilinçli bir şekilde kitaba dahil edilmemiştir. Antik edebiyatla ilgili kuramların muhtemel tüm çıkarımlarını burada ele almak mümkün değildir, fakat belli bir düşünürün eserlerinin nasıl kullanıldığına ve gelecekte nasıl kullanılabileceğine dair önerilerde bulunulmaktadır. Örnekler temel olarak mitoloji, edebiyat, antik tarih, tarih yazımı ve arkeolojiden alınmıştır. Okurun buradan sunulan fikirleri araştırmaya devam edip bu fikirlerin uygulanımları konusunda yeni yollar keşfedeceğini umuyoruz.

Son olarak, her bölümde iki alt kısma ayrılan okuma önerileri bölümü bulunmaktadır: İlki belli bir düşünürün tam anlamıyla anlaşılabilmesi için gerekli olan ana metinleri listeleyen "Yazarın Eserleri" kısmı; ikincisi hem kuramcı hakkındaki metinleri hem de kuramcıyla ya da kuramcının fikirlerinin uygulanmasıyla ilgili önemli tartışmaları içeren antik edebiyat ve/veya klasik arkeoloji hakkındaki metinleri listeleyen "Yazar Üzerine Eserler" kısmı. Özellikle yararlı olduğu düşünülen metinler yıldızla (*) işaretlenmiştir. Bazı durumlarda bu uygulamalar dahilî bir biçimde yapılmıştır. Her bölümün ana metninde bir kuramcının belli bir metninden bahsedildiğinde parantez içinde verilen tarih o eserin ilk basım yılını göstermektedir. Kaynakça kapsamlı değildir ve kapsamlı bir şekilde alıntı yapılmamıştır, yalnızca konuya giriş niteliği taşıması amaçlanmıştır.

Kuramlar ve Kuramcılar, antik edebiyat çalışmalarını anlamak için çok çeşitli yollar önermektedir. Bundan sonra okurun yapması gereken biraz çaba gösterip bölümleri okumanın dışında burada sunulanlar üzerine çalışmayı sürdürmek ve kuram konusunda daha yetkin bir hale gelmektir. Amaç, burada araştırılan eserlere ilk teması sağlamak, bu eserlerin temel kavramlarını açıklamak ve sonrasında yapılacak çalışmalar için bir yön tayin etmektir. Okurun bu giriş metinlerinden ana metinlere geçmesiyle kuramın antik edebiyat çalışmaları için gerekliliğine dair daha karmaşık ve daha sağlam bir fikir olacağını umuyorum.

---

Louise A. Hitchcock, Kuramlar ve Kuramcılar - Çağdaş Düşüncede Antik Edebiyat, Çev. Seda Pekşen, Edebiyat, İletişim Yayınları.

Bu alıntı tanıtım amaçlı yapılmıştır.


Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder