23 Mayıs 2013 Perşembe

F. Scott Fitzgerald - Caz Çağı Öyküleri | Kitaptan okuma parçası

# F. Scott Fitzgerald - Caz Çağı Öyküleri | Kitaptan okuma parçası #

F. Scott Fitzgerald'ı neden bu kadar çok seviyoruz? Sebebi bir hayli fazla. Muhteşem Gatsby'nin yazarı olması, döneminin toplumsal dönüşümlerine ve olaylarına ilgisiz kalmaması, karısı Zelda'ya deli divane âşık olması, harikulâde bir anlatım tekniğine sahip olması; ve belki de en önemlisi, sürekli yazması, yazması, yazması... Yazıya olan o büyük inancı...

Fitzgerald'ın Caz Çağı Öyküleri (Jazz Age Stories) Everest Yayınları'dan Ülker İnce çevirisiyle çıktı. Külliyatın ikinci kitabı olan Uçarı Kızlar ve Filozoflar'ı okuyanların bildiği üzere Fitzgerald'ın hikâyelerini romanlarından ayrı bir şekilde okumak ve incelemek gerekiyor. Gürültülü Yirmiler'in yazarı, tanık olduğu dönemi ustalıkla kâğıda aktarırken okurunu sürekli düşünmeye sevk ediyor. 2012 TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nda Everest Yayınları'nın standında Fitzgerald'ın (o dönem külliyatın iki kitabı satıştaydı, Buruktur Gece ve Caz Çağı Öyküleri henüz çıkmamıştı) kitaplarını satın alırken insanların yüzünde gördüğümüz o sevinç pırıltılarını unutmamız mümkün değil. "Ritz Büyüklüğünde Bir Elmas" adlı hikâyeden tadımlık bir okuma parçası sunuyoruz...


Rizt Büyüklüğünde Bir Elmas

- 1 -

John T. Unger, Mississippi Irmağı kıyısında küçük bir kasaba olan Hades'in, birkaç kuşaktır tanınan bir ailesine mensuptu. John'un babası, pek çok hararetli golf maçının yapıldığı amatör şampiyonalar düzenliyordu; "kutusu sıcak olanın yatağı da sıcak olur" biçimindeki yerel deyimle, Bayan Unger, siyasal konuşmalarıyla tanınırdı; on altı yaşına yeni basan genç John Unger ise, daha uzun pantolon giyecek yaşa gelmeden, New York'ta çıkan en son dansları yapıyordu. Artık belli gir süreliğine evden uzakta olacaktı. Bütün taşraya musallat olan, taşralıların gelecek vaat eden en iyi gençlerini her yıl ellerinden kaçırmalarına yol açan, New England'da eğitim görme düşüncesine onun annesi ve babası da kapılmıştı. Oğullarının Boston yakınlarındaki St. Midas Okulu'na gitmesi dışında hiçbir şey onlar için uygun değildi, o sevgili, yetenekli oğulları için Hades çok küçük bir yerdi.


Hades'e gittiyseniz, siz de bilirsiniz ki Hades'te hazırlık okullarının ve kolejlerin daha moda olanlarının adları artık çok az anlam ifade eder. Orada yaşayanlar öyle uzun zamandan beridir dünyanın dışındadırlar ki, giyim kuşam, adap ve edebiyat yönünden çağdaş olsalar da, büyük oranda kulaktan dolma bilgilere bel bağlarlar, ayrıca Hades'de çok titizlikle hazırlanmış sayılacak bir töreni Chicago'lu bir sığır prensesi "belki biraz bayağı" bulur.

John T. Unger, yolculuk arifesindeydi. Bayan Unger, annelik saçmalığıyla oğlunun sandığına keten takımlar, elektrikli vantilatörler tıkıştırmıştı, Bay Unger ise oğluna içi para dolu amyant bir cüzdan verdi.

"Unutma, istediğin zaman buraya gelebilirsin," dedi. "Emin ol ki oğlum, bizler evin bacasını tüttürmeye devam edeceğiz."

"Biliyorum," dedi John boğuk bir sesle.

Babası gururla devam etti: "Kim olduğunu, nereden geldiğini unutma. Sen kendin için zararlı olacak bir şey yapmazsın. Sen bir Unger'sın, Hades'li bir Unger."

Böylece yaşlı Unger ile genci el sıkıştılar ve John gözlerinden sicim gibi yaşlar akarken yürüyerek uzaklaştı. On dakika sonra kasabanın sınırı dışına çıkmıştı; geriye dönüp son bir kez baktı. Bahçe kapısının üstünden görünen Viktorya dönemine özgü o eski moda özdeyiş, ona tuhaf şekilde çekici geldi. Babası onu kaç kez değiştirmek, biraz daha enerjik ve canlı bir şeye çevirtmek istemişti, örneğin üzerinde "Hades! Size Verilen Bir Fırsat!" ya da elektrik ampulleriyle deseni çizilmiş tokalaşan iki elin üst tarafına yerleştirilmiş, sadece "Hoş Geldiniz" yazan bir tabelaya. Eski özdeyiş biraz moral bozucuydu, Bay Unger böyle düşünüyordu ama şimdi...

İşte böyle, John dönüp bakmış ve kararlılıkla yüzünü gideceği yöne çevirmişti. O geri dönerken gökyüzü zemini üzerinde Hades'in ışıkları ateşli ve sevecen bir güzellikle parlıyordu.

---

F. Scott Fitzgerald - Caz Çağı Öyküleri | Everest Yayınları, Öykü, Çev. Ülker İnce, 352 sayfa, Mayıs 2013.

Bu alıntı tanıtım amaçlı yapılmıştır. 

Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder