28 Eylül 2013 Cumartesi

Atatürk'ün Saklanan Şeceresi


Atatürk'ün Saklanan Şeceresi, Ali Güler tarafından yazılmıştır. http://kitapgalerisi.com'da %20 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. | Sarkaç Yayınları, Siyaset, 9786054556205, 120 Sayfa, Aralık /2012



Kitabın 9. 10. ve 11. sayfalarından tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

GENEL DEĞERLENDİRME

Atatürk'ün baba ve anne soyu ile ilgili olarak değişik yayınlarda "şecereler" yayınlanmıştır. Bunlar içinde eksikliklerine rağmen bilimsel bakımdan önem taşıyanlar yayınlanış sıralarına göre şu şekildedir: Enver Behnan Şapolyo baba ve anne soyu ile ilgili iki ayrı şecere yayınlamış, her ikisinde de ana kollar belirtilmiştir. Zübeyde Hanım ölmeden söyleşi yapan tek insan olduğu için Şapolyo'nun çalışması önemlidir. Şapolyo eserinde Makbule Hanım'm anlatımlarından da sıkça yararlanmıştır.

İkinci önemli çalışma Faik Reşit Unat tarafından yapılmış ve bir bildiri olarak V. Türk Tarih Kongresi'ne sunulmuştur. Unat bu bildiride Şapolyo'nun verdiği bilgilerin doğruluğunu diğer bilgi ve belgelerle karşılaştırarak tartışmıştır.Üçüncü çalışma Hürriyet Gazetesi'nde bir 10 Kasım günü  "Atatürk'ün Aile Tarihi Şöyledir:" başlıklı haberin üzerinde verilen "Atatürk'ün Şeceresi"dir. Bu şecerede Şapolyo'dan farklı olarak Atatürk'ün büyük Amcası Kızıl Hafız Mehmet Emin Efendi'nin kızı Nimeti hanımdan devam eden soy ağacı genişletilmiştir.

Bilinenleri geliştiren en kapsamlı soy ağaçlarından birini "Atatürk'ün Baba Soyunun Şeceresi" başlığı ile "Tek Adam"rn birinci cildinde Şevket Süreyya Aydemir yapmıştır. Aydemir, bu şecerede Nimeti Hanım'dan devam eden soyu günümüze doğru daha da genişletmiştir. Aydemir'in eserinde "Atatürk'ün Ana Soyunun Şeceresi" başlığı altında verdiği bilgiler bilinenlerden de eksiktir.

Atatürk hakkında çok önemli bir çalışmaya imza atan araştırmacı-gazeteci Ömer Sami Coşar, üç tane şecere yayınlamıştır. Bunlardan ikisi Şapolyo'nun bir diğeri de Faik Reşit Unat'ın "Mustafa Kemal'in Yakın Soyağacı" isimli şeceresidir. Yazar mevcut bilgilere dayanarak önemli değerlendirmeler de yapmaktadır. Atatürk'ün soyu konusunda müstakil ve kapsamlı bir çalışma yapanlardan birisi de Burhan Göksel'dir.  Aile efradından bazıları ile (Nesrin ve Feridun Söğütlüğü) dostluğu da olan Göksel, bu eserinde hem kapsamlı bir şecere; hem de yaşayan aile fertlerinin ellerinde bulunan bazı önemli belgeleri yayınlamıştır.Değerlendirilmesi gereken bir şecere de Tezer Ülküatam tarafından hazırlanan şeceredir.7 Emekli Dz. Kurmay Yarbay Tezer Ülküatam, Atatürk'ün dedesi Kızıl Hafız Ahmet'in kız kardeşi Nimeti'nin Kızı Fatime'nin Oğlu Selanikli Mustafa Efendi'nin oğlu Şahap Ülküatam'ın oğludur. Aile ve akrabalıkları hakkındaki anlatımları aşağıda değerlendirilecektir.

Kronolojik olarak en son kamuoyunun gündemine giren bir Atatürk şeceresi de Derya Tulga ve Ayşegül Parlayan tarafından yayınlanmıştır. Atatürk'ün anne soyunu başlangıçtan günümüze kadar takip eden daire şeklindeki bu şecerenin Cumhuriyetin ilk Bayındırlık Bakanlarından (Nafia Vekili) Süleyman Sırrı Bey ile Mustafa Kemal tarafından 1924'te hazırlandığı ifade edilmektedir. Mustafa Kemal, Süleyman Sırrı'ya kendisinden sonra bu şecereyi muhafaza etmesini tembihler. Onun ölümünden sonra (14 Aralık 1925) ilk evliliğinden olan kızı Gülseren Hanım'la oğlu Fikri Ziya Aral'a miras kalır. Aral 1987'de bunu Latin alfabesine çevirir, yeni kuşakları ekler ve kısa süre sonra vefat eder. Gülseren Hanım'a kalan aile emaneti 2009'da onun da vefatıyla tek çocuğu Ahmet Esmen'in eline geçer. Tulga ve Parlayan'm yayınladıkları şecerenin öyküsü bu şekildedir.

Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder