27 Şubat 2014 Perşembe

Bir Diyetisyenin Hamilelik Günlüğü

Bir Diyetisyenin Hamilelik Günlüğü, Müge Özyurt Şafak  tarafından yazılmıştır. http://kitapgalerisi.com'da % 30 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. |   Alfa Yayınları, Sağlık, 978605106838, 133 Sayfa, Şubat/2014
Kitabın 62. ve 63. sayfalarından tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.


HAMİLELİKTE RAHAT BİR SİNDİRİM SİSTEMİ İÇİN
Hamileilik süresince başınızın dertte olacağı ve size bu hamileliği dar edecek sistem sindirim sistemidir. Mide bulantısı, gaz ve şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık hepsi keyfinizi kaçırmak için sırada bekliyor. Mide bulantısıyla nasıl baş edebileceğinizi anlatmıştım, şimdi sıra diğerlerinde...

Gaz ve Şişkinlik
Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez göbeğiniz çıkmış gibi gelebilir size. Bu aslında bağırsaklarınızdaki gerginlik nedeniyle oluşan gazdır. Endişelenmeyin, şişkinlik ve gaz sadece size zarar verir. Bebeğinizi etkilemez.
Bunun önüne geçmek için; yemek yerken acele etmeyin: Hızlı yemek yemek, ayaküstü atıştırmak, yemek yerken konuşmak ve yemek sırasında stresli bir şekilde iş halletmeye çalışmak hava yutmanıza neden olur. Yutulan hava bağırsaklarda basınç yapar ve rahatsızlık verir. Yemek yerken konuşmamaya ve yemeğinizi iyice çiğneyip yavaş yemeye dikkat edin.
Daha sık aralıklarla beslenin: Bir seferde aşırı miktarda besin tüketimi hazımsızlık ve şişkinlik yakınmalarını artırır. Uzun süreli açlıktan sonra boş mideye birden yüklenmek sizi hamilelik döneminde oldukça rahatsız eder. Günlük beslenmenizi kahvaltı, öğle ve akşam yemeği ile bunu destekleyen bir-iki ara öğünü olarak planlamak sindirim sisteminizi dinlendirir ve hazımsızlık-şişkinlik şikâyetlerinizi azaltır.
Gaz yapan yiyeceklerden uzak  durun: Hamilelikte hem gaz ve şişkinlikten şikâyet edip hem de gaz yapan besinleri tüketiyorsanız diyecek sözüm yok. Sizinki bile bile lades olur. Gaz yapan yiyecekler herkes için aynı olmasa da temelde kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli, bezelye, kereviz gibi sebzeler ve portakal, greyfurt, limon, kavun, karpuz, erik gibi meyvelerdir.
Kızartma ve hamurlu tatlılara veda edin: Kızartmalar ve hamur-lu-şerbetli tatlıların sindirimi zordur. Karbonhidratlı besinlerin aşın tüketimi gaz şikâyetinizi artırır. Bu nedenle mümkün olduğunca size faydası olmayan basit karbonhidrat dediğimiz şekerleme, bal, tatlı ve hamur işlerinden uzak durun.
Bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını destekleyin: Kabızlık ve dışkılama sıklığının düzensizliği nedeniyle vücutta biriken, atılamayan yiyecekler gaz ve şişkinliğe neden olur. Kabız olmamak için beslenmenizde posalı besinlere yer verin ve bol su tüketin.

23 Mart
Hamileliğimin 11. haftasındayım. Bebeğimizin boyu 42,2 mm, yani bir madlen çikolata kadar! Bu haftadan itibaren yavaş yavaş kilo almaya başladığınızı gözlemleyebilirsiniz. Ben henüz kilo almadım. Bebeğinizin kas ve iskeletinin kalsifikasyonu (kemiğe mineral eklenmesi) bu haftalarda başlayacak ve yaklaşık 25-30 yıl devam edecek. Kemik ve diş gelişimi için başta kalsiyum ve D vitamini olmak üzere, C vitamini, magnezyum, fosfor ve antioksidanlardan zengin sebze ve meyve tüketimine günlük beslenmede dikkat edilmelidir.
D vitamini vücutta kalsiyum ve fosfatın tutulmasını terek bunların kandan kemiğe geçmelerini sağlar. Böylece kemiklerin mineralizasyonu gerçekleşmiş olur.  D vitamini süt ve süt ürünleri, balık ve balık yağı ile yumurtada bulunur. Ancak D vitamini ihtiyacını karşılamak için beslenme tek başına yeterli değildir. İnsan vücudundaki D vitamininin büyük kısmı güneş ışınlarının etkisiyle deriden sentezlenir. Günde 10-15 dakika güneş ışığı almak D vitamini sentezi için yeterlidir. Cam arkasından güneş ışığına maruz kalmanın doğrudan güneş ışığına çıkmak kadar etkili olmadığını da unutmamak gerekir.
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder