20 Şubat 2014 Perşembe

İMF Ölüm Yardımları

İMF Ölüm Yardımları, Dambisa Moyo  tarafından yazılmıştır.http://kitapgalerisi.com'da %20 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. |  Bilim Gönül Yayınları, Ekonomi, 9786054569069, 208 Sayfa, Ocak/2014


Kitabın 150. ve 151. sayfalarından tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

Onlar bizim, biz onların aradığına sahibiz
Enerji rezervleri altyapısının takas edilmesi Çinliler ve Afrikalılar tarafından iyice anlaşıldı. Bu bir mübadeledir ve kimin neyi, kime ve neden yaptığına dair göz aldanmaları yoktur. Çin'i, Afrika'yı yalnızca kendi siyasi ve iktisadi durumları için kullanıyor olarak görenler var. Olağanüstü hızlı bir şekilde büyümeye devam etmek için Çin'in yakıta ihtiyacı var ve yakıta sahip olan da Afrika'dır. Petrol ve zengin madenler Afrika için hayatta kalma nedenidir. Çin de Afrika'nın ihtiyacı olan şeyi yani yatırıma fon sağlayan sermaye kalitesi, insanlarına iş sahalarını sağlıyor. Bunlar, yardımın vadettiği şeylerdi ama devamlı hale getirilmesinde sorunlar yaşanıyordu.
Gelişmekte olan ülkeler içinde Çin, Afrika'da en çok yabancı yaürım yapan ülkedir. Ama tek ülke değil: Hindistan, Rusya, Japonya, Türkiye ve Orta Doğu da var.
Nisan 2008'de Yeni Delhi'de Hindistan ve Çin gibi Afrika'ya kredi marjı ve vergiden muaf kalmaktan faydalanmayı vadeden Hint-Afrika Zirvesi başlatıldı.11 Özellikle Hindistan 2003/2004'te 2.15 milyar dolar olan kredi marjını 2008/2009'da 5,4 milyar dolar yaparak iki katına çıkardı. Rus şirketleri de altın akınına katıldı. Son yıllarda Rusya'nın en büyük ve en çok doğal gaz üreten şirketi Gazprom, Nijerya'nın doğal gaz rezervlerini geliştirmek için 2,5 milyar dolar yatırım yapmayı teklif etti ve 2008 Mayıs'ta Japonya, ticaret, yardım, borç hafifletilmesi ve alt yapı konularında kırk beş Afrikalı liderin ve bakanın desteğini kazanmaya çalışılan Dördüncü Tokyo Uluslararası Afrika Kalkınma Konfe-ransı'na ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda Mayıs 2008'de Türkiye on beş Afrika ülkesiyle (Burkina Fasa, Kamerun, Etiyopya, Gana, Kenya, Liberya, Nijerya, Senegal, Güney Afrika ve Tanzanya'nın içinde bulunduğu) vergi teşviki altında ve hükümet desteğiyle ticaret yapmayı öneren iki taraflı ticaret anlaşması imzaladı. Daha da genellersek Dünya Bankası Başkam Robert Zoellick, Hükümet Fonunu Afrika'daki ön sermaye yatırımındaki ilerlemelerin %1'ine yatırım yapmak için teşvik etti. Birçoğu bunu yaptı.
Çin rezervleri için 2007'de 1 trilyon dolar harcadı ve Afrika'daki yatırımları çalıştırmak için gerekli kaynaklan var. Fiziksel altyapının dışında Afrika'nın büyüme ve iş sahaları, yoksulluğun azaltılması, filizlenen bir orta sınıf beklentisi, arttırılmış teknik bilginin faaliyet alanı ve teknoloji transferi ve daha çok doğrudan yabancı yatırım hususlarında söz verildi.
Sonuç

Birçok çözüm sunan fırsata rağmen şu andaki Afrika'ya yapılan DYY tahminleri yine de düşük seviyededir. Economist'e (E1U) göre, Afrika için bu payın %1,4'ken küresel DYY akışlarının 2008-2010 yılları arasında yıllık olarak ortalama %8 büyümesi planlanmaktadır. Devamlı bir yatırım olmadan Afrikalı çalışanlar makine, binalar ve donanımlar gibi Afrika'yı daha üretken yapan şeylere yatırım yapmak için sermaye eksikliğinden dolayı rekabete dayalı işçi ücreti kazanamıyorlar. Bu, doğrudan Afrika'nın büyüme beklentisine taş koyuyor.
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder