12 Haziran 2014 Perşembe

Tarihi Değiştiren Liderler

Tarihi Değiştiren Liderler, Ali Çimen  tarafından yazılmıştır. http://kitapgalerisi.com'da % 20 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. |  Timaş Yayınları, Tarih, 9786050804966, 367 Sayfa, Şubat/2014
Kitabın 178. ve 179. sayfalarından  tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

NELERİ BAŞARDI?
Yaptıklarını göz önünde bulundurunca Hitler ve başarı kelimesini yan yana getirmek tuhaf kaçsa da, evet, lideri olduğu hareketle, sonradan yıkımına neden olduğu Almanya'nın manzarasını çarpıcı bir şekilde değiştirmişti işsizliği azaltmak için dünyanın ilk otoban ağını inşa ettirmesi, devlet yatırımlarını artırması, silah fabrikalarını tam kapasite çalıştırmasıyla dünya krizden kıvranırken işsiz sayısını üç yılda 6 milyondan ı milyona indirmeyi başarmış, Alman halkının refah seviyesini kısa sürede hissedilir derecede yükseltmiş, her ailenin otomobil sahibi olmasını istediği için Volkswagen (Halk arabası) markasını hayata geçirmiş, özellikle sağlık ve ana-çocuk sağlığı konusunda büyük yatırım ve araştırmalar yapılmasını sağlamıştı. Sigara ile kanser arasındaki ilişkiyi ilk kuran bu dönemin Alman doktorları oldu. Zenginleşen Almanlar yurt dışı gezilerine başlamış, dış borç azalmış ve ihracatta patlama yaşanmıştı. Savaş öncesinde Nazi Almanyası'nı ziyaret eden İngiliz başbakanlarından David Lloyd George, "Almanlardan daha mutlu bir halk görmedim" diyecekti. O derece yani.

ÖNE ÇIKANLAR
-     İktidarı sürece 17 suikast girişiminden kurtuldu. Bunların çoğunu Alman subayları planlamıştı.
-   29 Nisan 1945'te, sığınağında uzatmalı sevgilisi Eva Braunla evlendi. 36 saat sonra her ikisi de burada intihar edecekti.
- Volkswagen'in efsane tosbağa (Beetle) modeli, özellikle Hitler'in tavsiyelerine göre şekillendirilmişti.
-     Wagner ve opera hakkında konuşmaya başlayınca, konukları uyuklayana kadar susmazdı.
-    Alman toplumunu safkan bir ırk temelinde şekillendirme planlarından ilk olarak Kavgam isimli kitabında bahsetti.
-    Safkan ırk kavramı Nazilerin takıntısıydı. Bu amaçla Almanların Alman olmayanlarla, özellikle Yahudilerle evlenmesi yasaklandı. 'Görüntüyü bozduğuna' inanılan özürlüler için ötenazi programları hazırlandı. En sonunda iş soykırıma dek vardı. Naziler ve işbirlikçileri bu uğurda 6 milyonu Yahudi olmak üzere yaklaşık 11 milyon kadar insanı öldürdü. Polonyalılar, çingeneler, komünistler, sendikacılar, kısaca onlara göre ne kadar 'aykırı tip' varsa bu kıyımdan payına düşeni aldı.
-   Hitler hiçbir zaman bu kıyımların gerçekleştirildiği toplama kamp-larını ziyaret etmediği gibi, soykırım hakkında da asla konuşmadı.
Hitler'in hiçbir zaman araba sürmeyi öğrenmediğini, aşırı gaz sorunu olduğunu, tırnaklarını yediğini, ilk ciddi kız arkadaşının intihar ettiğini, ölmeden önce evlendiği Eva Braun'un iki kez intihara teşebbüs ettiğini, uykusuzluktan muzdarip olduğunu, elmalı pasta, çikolata ve sıcak çikolataya tutkuyla bağlı olduğunu, sakallarını asla başkasına kestirmediğini, hayatının son günlerinde fallara ve astrolojiye merak saldığını, vejetaryen olduğunu, uzun yürüyüşlerin haricinde spora hiçbir şekilde ilgi duymadığını, kolonya ve sigaradan nefret ettiğini, 1938 ve 1989'da Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildiğini biliyor muydunuz?
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder