18 Eylül 2012 Salı
Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
Ray Bradbury’den genç yazarlara 12 tavsiye
1) İşe roman yazarak başlamayın: Roman yazmanız uzun zaman alır. Yazmaya haftada bir tanesini tamamlayacağınız şekilde ayarlayacağınız bir düzende bir sürü kısa hikaye yazarak başlayın. Bu çalışmayı bir yıl sürdürün; peş peşe 52 tane kötü hikaye yazmanız mümkün olmadığına göre başarıya ulaşacaksınız. (Ray Bradbury ilk romanı Fahrenheit 451′i otuz yaşında yazmaya başlamış.)
2) Onları sevebilirsin ama onlar gibi olmazsın: Kaçınılmaz bir şekilde bilinçli ya da bilinçsiz olarak favori yazarlarınızı taklit etmeye başlarsınız. (Tıpkı Ray Bradbury’nin yazdıklarının H.G. Wells, Jules Verne, Arthur Conan Doyle ve L. Frank Baum’un yazdıklarına benzemesi gibi.)
3) Kısa hikayelerin niteliklerini araştırın: Bradbury; Roald Dahl, Guy de Maupassant ve daha az bilinen Nigel Kneale ve John Collier’in yazdıklarını kast ediyor.
4) Beyninizi doldurun: Bradbury genç yazarlardan yatmadan önce bir hikaye, bir şiir (fakat modern ıvır zıvırlardan değil, Pope’den, Shakespeare’den ya da Frost’tan) ve bir makale okumalarını istiyor. Okunacak makalelerin arkeoloji, biyoloji, zooloji, felsefe, politika ve edebiyat gibi birçok alandan olmasını gerektiğini söylüyor.
5) Size inanmayan insanlarla arkadaşlığınızı bitirin: Yazma arzunuzu hafife mi alıyorlar? Eğer öyleyse onlarla arkadaşlığınızı vakit kaybetmeden sonlandırın.
6) Kütüphaneye kapanın: Lanet olası bilgisayarınızdan ayrılın!
Bradbury hiç üniversiteye gitmemiş olabilir, ama o bitmek bilmeyen okuma arzusu sayesinde 28 yaşında “kütüphaneden mezun oldu” denebilecek kadar kütüphaneden faydalanmış.
7) Filmlere aşık olun: Özellikle eski olanlara.
8) Keyifle yazın: Bradbury “yazarlık ciddi bir iş değildir” diye düşünüyor. Bradbury, eğer bir hikaye yazmaya iş gözüyle bakarsanız amacınıza ulaşamazsınız dedikten sonra, dinleyicilerine, “benim arzumu kıskanmanızı istiyorum” diye ekler.
9) Para kazanma planları yapmayın: Bradbury ve karısı bir araba almadan 37 yaşına gelmişlerdi.
10) Sevdiğiniz ve nefret ettiğiniz 10 şeyi listeleyin: Sevdiklerinizi yazın, nefret ettiklerinizi yok edin! (tabi onlar hakkında da yazabilirsiniz)
11) Aklınıza gelen her şeyi yazın: Kelime birliği yaratıcılıkta meydana gelebilecek tıkanıklığı bozar, o yüzden her sözü yazmayı deneyin çünkü hiçbir şeyi test etmeden bilemezsiniz.
12) Yazdıklarınızla ulaşmak istediğiniz şeyin bir insanın yanınıza gelerek “yazdıklarınızdan dolayı sizi çok seviyorum” demesi olduğunu unutmayın: Ya da başarısızken aradığınız şeyin birisinin yanınıza gelerek “insanların söylediği gibi aptal değilsiniz” demesi olduğunu unutmayın.
Çeviri: Barış Berhem Acar – edebiyathaber.net
Ray Bradbury kitapları, Kitap Galerisi'nde!
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.
kitap
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder