Kitabın 212. ve 213. sayfalarından tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.
Hedeflerin Denetim Altında Olması:
İkinci koşul, tanımladığınız hedefinizin sizin denetiminiz altında olmasıdır. Hedeflerinize ulaşabilmeniz tamamen başka insanların inisiyatifi altındaysa, hedefiniz kendi denetim alanınızın dışında yer alıyor demektir.
"Çocuklarımın başarılı olmasını istiyorum" veya "Eşimin beni daha çok sevmesini istiyorum" ve benzeri tanımlamalar, doğrudan kendi denetimimiz altında değildir. Başka birini, istemekle değiştiremezsiniz. Değiştirebileceğimiz tek kişi kendimiz olduğuna göre, hedeflerimizde sorumluluk üstlenmemiz gerekir. Örneğin, "Çocuklarımın okulda başarılı olmasını istiyorum" (öz-denetimsiz hedef), yerine :"Çocuklarıma her akşam ödevlerini yaparken yarım saat destek olacağım" (öz-denetimli hedef). Hedeflerinizi tanımlarken kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: Hedefime ulaşabilmem için kendi denetimim altında neler yapabilirim? Sorunun yanıtı, kendi denetiminizde sonuçlar üretebilmeniz için somut adımlar atabilmenizi sağlayacaktır.
Hedefin Somutlaştırması ve Başarı Kanıtı:
Üçüncü koşul, hedeflerin mümkün olduğunca somut ve detaylı tanımlanmasıdır. Mutlu, başarılı veya zengin olmak istiyorum, somut tanımlamalar değildir. Bu ve benzeri genellemeleri, hedefinizi tanımlarken kullanmamaya özen gösterin. Çünkü belirgin ölçüleri, boyutları veya oranlan yoktur ve bizi bir sonuca ulaştırmazlar.
"Kiminle mutlu olmak istiyorum? Nasıl zengin olmak istiyorum? Hangi alanda nasıl başarılı olmak istiyorum?" gibi sorulara vereceğiniz cevaplar ile hedefinizi somutlaştırarak bir ilerleme kaydedebilirsiniz. Hedefinizi somutlaştırdıktan sonra kendinize şu soruları sorun: "Hedefime ulaştığımı tam olarak nasıl bileceğim? Ne yapıyor, ne işitiyor veya ne hissediyor olacağım?". Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin başarı kanıtınız olacak. Hedefleriniz yolunda davranış sergilerken, elde edeceğiniz bütün sonuçlar, zihin tarafından sürekli olarak başarı kanıtıyla karşılaştırılarak, yolun neresinde olduğumuz konusunda bize geri bildirim sunacaktır. Bu şekilde hatalarımızdan ders alırız ve davranışlarımızı yeniden düzenleyebiliriz.
Hedefin Uygun Büyüklükte Olması:
Hedefinizin çok küçük olması durumunda, harekete geçebilmeniz için gerekli olan motivasyonu bulamayabilirsiniz. Bu durumda kendinize, "Bu hedefime ulaşmam bana ne kazandıracak?" sorusunu sorarak bir üst çıkarım elde edeceksiniz. Gerekirse sorunuzu bu üst çıkarım için de tekrarlayın. Elde edeceğiniz üst-üst çıkarımın sağlayacağı motivasyon, harekete geçmenizi kolaylaştıracaktır.
Hedef: "Çalışma masamı toparlamak istiyorum." (Motivasyon=Düşük) Soru: "Toplanmış bir çalışma masası bana ne sağlayacak?"
Üst çıkarım: "Düzenli-stressiz bir çalışma ortamı" (Motivasyon=Orta) Soru: "Stressiz bir çalışma ortamı bana ne sağlayacak?"
Üst-üst çıkarım: "İşimde daha çok başarı, kalite" (Motivasyon=Yüksek)
Veya uzun vadede gerçekleşecek olan çok büyük bir hedefiniz varsa, hedefinizin uzaklığı veya büyüklüğü, ümitsizlik ve korku duygularının etkisiyle, motivasyon kaybına neden olabilir. Bunun için, onu küçük bölümlere ayırarak, ulaşılabilmesi daha kolay ara hedefler haline dönüştürebilirsiniz.
kitap
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder