13 Nisan 2014 Pazar

Siyasal Düşünceler Tarihi

Siyasal Düşünceler Tarihi, Alaeddin Şenel  tarafından yazılmıştır.http://kitapgalerisi.com'da %20 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. |  Bilim Ve Sanat, Kültür Sanat, 9789757298021, 404 Sayfa, Aralık/2013
Kitabın 252. ve 253. sayfalarından tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

b.  Erkin Tanrı'ndan İniş Kuramı

Erkin Tanrı'dan iniş kuramında ise, yasaların ve siyasal erkin kaynağının Tanrı olduğu ileri sürülür. Roma İmparatorluğu başlarında, halktan "çıkış kuramı" vardı. İmparatorun halkı temsil ettiği düşüncesiyle, imparatorun erkini açıklamak için kullanılmaya çalışılmıştı. Ancak böyle eşitlikçi bir kuram ile eşitsizlikçi toplumu ve erk olgularını kuramsal temellendirme yolunda birçok güçlükle karşılaşılıyordu.
Hıristiyanlıkla geliştirilen yeni bir kuram erkin "iniş kuramı" imparatorluğa ısmarlama bir giysi gibi uydu. İmparatorluk İdeologları dar giysilerden kurtulmuş kimseler gibi derin bir soluk aldı. Çünkü erkin Tanrı'dan indiği kuramı, zamanın halktan çıkış kuramının çözemeyeceği bazı kuramsal sorunları çözebilecek güçteydi. Bu kuramla, Tanrı'mn yeryüzündeki adamı olarak, imparatorun erkinin evrensel olacağı söylenebilirdi. Onunla, göklerde tek bir Tanrı'nın bulunduğu gibi, yeryüzünde de Tanrı'nın bir tek adamının olacağı düşünülebilirdi. Dolayısıyla ancak bir tek yasal (meşru) imparatorun bulunduğu ileri sürülebilirdi.
iniş kuramının kaynağı Kitabı Mukaddes'tir. Hıristiyan filozofları, onun içindeki bazı sözlere dayanarak, erkin Tanrı'dan iniş kuramını geliştirmişlerdir. Dayandıkları temeller arasında Kitabı Mukad-des'in "Eski Ahit" bölümünde yasaların (on buyruğun) Musa'ya Tanrı tarafından verilişi öyküsü vardır. Demek ki yasaların kaynağı Tanrı'dır. Kitabı Mukaddes'in "Yeni Ahit" (İncil) bölümündeyse "Pavlus'un Romalılara Mektubu"nda 13. babın 1. ayetinde denir ki:
"Herkes üzerinde olan hükümetlere tabi olsun. Çünkü Allah tarafından olmayan hükümet [2001 tarihli Kutsal Kitap başlıklı yeni çeviride: Tanrı'dan olmayan yönetim] yoktur."

Hemen ardından, egemene karşı çıkanın tanrıya karşı çıkmış
sayılacağı eklenir. Ayrıca "Yuhanna'ya Göre İncil" bölümünde 19/11'de İsa, (sözde) kendisini sorguya çeken Roma'nın Filistin valisi Platus'a "Eğer yukarıdan verilmemiş olsaydı, senin benim üzerimde hiç bir erkin olmazdı" demiş. Bu sözlere dayanılarak, yasaların ve siyasal erkin kaynağının Tanrı olduğu ileri sürülen iniş kuramı geliştirilmiştir.


D. "Kitabı Mukaddes" içindeki Siyasal Düşünceler
Kitabı Mukaddes "Eski Ahit" ve "Yeni Ahit" olmak üzere iki kitaptan oluşur. Eski Ahit, Museviler'in Tevrat kitabıdır. Yeni Ahit, Hıristiyanların İncil adıyla bildikleri dinsel (kutsal) kitabıdır. Hıristiyanlar her iki kitabı da kabul etmiş, bunları Eski Ahit ve Yeni Ahit adlarıyla Kitabı Mukaddes dedikleri kaynak içinde birleştirmişlerdir. Museviler İse, İsa'nın İnciri (müjdesi) olan "Yeni Ahit'i kabul etmemişlerdir. Onların kitabı Hıristiyan dinbilginlerince Kitabı Mukaddes'in başına alınacak olan "Eski Ahit", yani Tevrat idi. (Yeni (2001) çevirisinde Kutsal Kitap, "Eski Antlaşma" ve "Yeni Antlaşma" adları yeğlenmiş.)

a.   "Tevrat'taki Siyasal Düşünceler

Tevrat içinde ilkel bîr siyasal düşünüşün izleri görülür. İbrani toplumunu ve siyasal düşünüşünü incelerken, bu düşünceleri açıklamıştık. Orada, başlarına bir kral koyması istekleri karşısında Sa-muel'in krallığı yerden yere vuran sözlerini anımsayacaksınız. Burada onlara ek olarak, yönetime erdemli insanların katılmak istemeyişi nedeniyle yönetimin erdemsizlerin elinde kalışı hakkında Tevrat'taki ("Hakimler", 9/7-16'daki) mesel verilebilir. Bu mesele göre, bitkiler içlerinden birini kral seçmek isterler. Zeytin ağacı, insanlara yağıyla yararlı olduğunu, incir, ballı yemişlerini insanlara sunduğunu söyleyerek bu görevi üstlenmek İstemez. Alam boş bulan karaçalı, "beni seçin yoksa hepinizi yakarım" diyerek ileri atılıp, kendini kral seçtirmiş.
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder