18 Şubat 2013 Pazartesi

New York'a Alternatif Halk Kütüphaneleri

# New York'a Alternatif Halk Kütüphaneleri #

New York'ta bulunan 13,659 adet ankesörlü telefon kulübesinin mazisi epey eskilere dayanır. Hollywood filmlerinde en çok izlediğimiz sahnelerde bu meşhur telefon kulübelerinin görüntülenme ve sahnelenme payları oldukça yüksektir.

                                     

İlk aklımıza gelen örnekler; telefon kulübesinde esir alınıp telefonu kapatması yasak olan rehinelerin olduğu filmler ve elbette Superman'in olduğu filmlerdir. Clark Kent'in ekseni etrafında hızlıca dönüp Superman olarak kulübeden çıkmasını hangimiz bilmez?

Tabii bir de bu telefon kulübesi metaforunu bambaşka bir düzlemde yaratıcı bir motifle kullanan ailemizin doktoru Doctor Who'nun TARDIS adını verdiği telefon kulübesi vardır ki, izleyen herkesin o kulübenin içinde bir zaman yolculuğuna çıkmak istemesi işten bile değildir...

Gelin görün ki Architizer'deki haber pek de fantastik öğeler taşımıyor. Daha bile güzel aslında.

                                     

New York'ta kullanımda olan 17 milyon cep telefonundan sonra telefon kulübeleri sadece nostalji için kaldırım kenarlarında durur oldu. Hal böyle olunca New York'lu mimar John Locke güzel bir tasarımla bu telefon kulübelerini portatif kütüphane haline getirdi. Üstelik bunu yaparken de ankesörlü telefonların kullanımlarını ortadan kaldırmadı.

New York sakinleri artık hem bu portatif kütüphanelerden yararlanabiliyor hem de ankesörlü telefonları kullanabiliyor.

Kütüphaneye dönüşen telefon kulübelerini gördükten sonra başka nelerin kütüphaneye dönüşebileceğini düşünmeden edemiyoruz...

Ya da zaman içinde artık basılı kitap formatından e-kitaba geçişte kütüphanelerin neye dönüşeceğini...

Her şey kitap için!

--- KitapGalerisi ---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder