8 Mart 2013 Cuma

Yirminci Yüzyılı Yaratan Kadınlar

# Sheila Rowbotham, Yeni Bir Çağ Hayali - Yirminci Yüzyılı Yaratan Kadınlar #

"Gelişme kendiliğinden olmaz. Eylemin başlangıçtaki izi silinebilir ve gözden yitip gidebilir, aynı on dokuzuncu yüzyıl sonundaki, yirminci yüzyıl başındaki hayalcilerin görüşleri gibi.

O kadar çok şey icat eden kadınlar kısmen unutulmuştur çünkü güç merkezlerinde olmadıkları gibi, ne kahramanca eylemlere girişmiş ne de göz kamaştırıcı bir parlaklığa sahip olmuşlardır. Ama toplumlar, gözle görülenin ötesindeki yollardan yeniden yaratılır. Sıradan, mahrem şeyler; bireysel kızgınlık anları; birlik duygusu: Bütün bunlar günlük yaşamın dokusuna katkıda bulunur. (...)

                                                  

On dokuzuncu yüzyıl sonundaki ve yirminci yüzyıl başındaki uyanış, yalnızca bir akıl işi değildi; ruhu da kapsıyordu. Maceracı kadın atalarımızın ütopyacılığı, yeni varoluş ve ait oluş biçimlerini gösterdi: Hep birlikte, Linda Gordon'ın "umudun dönüşümü" dediği olayı etkilediler. Belki de olasılıklara duyulan bu inanç, en değerli mirastır. Güçlü ve gözüpek Lois Waisbrooker'ın, yıllar ötesinden, maceracıların coşkusuyla ve canlılığıyla çınlayan sesi, yeni dalga "günlük yaşam kurucuları" arasındaki ürkekleri harekete geçiriyor: "İlk adım... bir şeyin yapılabileceğine; sonraki adım yapılacağına inanmaktır ve sonuncusu kendimiz yapmaya karar vermektir."


Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder