Önsöz'den;
Yalçın Küçük'ün, Latife Tekin'in yapıtlarının "roman" olduğunu tescil eden kitabının "Önsöz"ünün ilk cümlesi: "Bu çalışmamın boyutu, kitap imza günlerinde doğdu."
Bir daha okuyorum: "boyutu.. doğdu"? Doğan bir boyut? Nasıl bir boyut? Yoksa, düpedüz en, boy, yükseklik anlamında, "ebatları" mı?
İkinci cümle, Küçük'ün imza günlerinde saptadığı okuyucu nitelikleri; "pek çok", "parası yetişmediği için kitap alamayan", "üniversitenin ilk yıllarından ya da lisenin son sıralarından öğrenciler". "Lisenin son sıralarından"? Nasıl yani? Arka sıralarda mı oturuyorlar? Birinci paragraf böyle sona eriyor.
İkinci paragrafta, Küçük'ün "hızlı kitap okumak" gibi bir meziyeti olduğunu öğreniyoruz ve bunun bir nedeninin de kiralık kitap veren küçük kitapçılardan ödünç aldığı kitapların bir gün içinde geri verilmesi zorunluluğu olduğunu çıkarıyorum. "Çıkarıyorum," diyorum, çünkü çıkarsamaya cevaz veren, cümlenin kendisi değil, okurun "feraseti". Cümle şöyle: "Hızlı kitap okumanın bir nedeni de, çocukluğumda, günlüğü beş kuruştan kitap okumam oluyor." "Hızlı kitap okumanın bir nedeni de.." diye başlayan cümle, "Çok yemek yemenin bir nedeni de pankreas kifayetsizliğidir" türünden bir hüküm cümlesi olmak gerekirken, "çocukluğumda, günlüğü beş kuruştan kitap okumam oluyor" yapısında sürüyor. "Olmak" yardımcı fiilinin bir isim fiille kullanılmasını yazarın özgünlüğüne ve özgürlüğüne vermek belki mümkün, ne var ki, "Şöhretin bir başka nedeni de genç kızlığımda günlüğü beş liradan sahneye çıkmam oluyor" gibi aynı yapıda bir cümlenin Türkçesini, Tekin'e "diline özen göstermesi"ni hatırlatan Küçük nasıl değerlendirirdi diye merak etmemek mümkün değil. İkinci paragrafın son cümlesi yazarının bir başka meziyetini dile getiriyor: "Sınırlı harçlığımla daha çok kitap okuyabilmek için, çocukluk yemeklerimi ihmal ettiğimi hatırlıyorum." "Büyüklük yemekleri" nasıl oluyor?
Sonra bir hüküm: "Öğrenci yurtları kitap okumayı suç sayan bir havaya büründü."
Sonra da: "Bu çalışmamı elimden geldiğince küçük boyutlu tutmaya karar verdim." Nihayet anlıyorum, "Bu çalışmamın boyutu, kitap imza günlerinde doğdu," demek, "Bu çalışmamı kısa tutmak gerektiğini imza günlerinde anladım," demek. Kısalığın gerekçesi ise okurların mali durumları.
---
Alev Alatlı - Aydın Despotizmi | Everest Yayınları, İnceleme, 70 sayfa, Haziran 2013.
Bu alıntı tanıtım amaçlı yapılmıştır.
kitap
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder