30 Mayıs 2013 Perşembe

Cemil Meriç - Kültürden İrfana | Kitaptan okuma parçası

# Cemil Meriç - Kültürden İrfana | Kitaptan okuma parçası #

Cemil Meriç'in on iki kitaptan oluşan bütün eserleri İletişim Yayınları tarafından tamamlandı. Bu külliyatın son kitabı "Kültürden İrfana" Haziran 2013 tarihinde okuyucularla buluşacak. Her kesimden okuru ve özellikle de sosyal bilimlerle ilgilenen okurları cezbedecek kadar önemli bir Meriç Hoca kitabı. Kütüphanenizde yer açın...


Soru - "Kültür", aydınlarımızın çok sık kullandığı anahtar kelimelerden biri. Tarifini rica etsek.

Cevap - Bu işi Amerikalı iki sosyolog yapmış. Kimsenin okumadığı, fakat herkesin zikrettiği ünlü eserlerinde yüz altmış bir tarifi var, kültürün. Her zevke uyan bu tariflerden bir örnek verelim: "Dünyada kültürden daha kaypak mefhum tanımıyorum. Tahlil edemezsiniz, çünkü unsurları sonsuz. Tasvir edemezsiniz, çünkü bir yerde durmaz. Mânâsını kelimelerle belirtmeğe kalkıştınız mı, elinizle havayı tutmuş gibi olursunuz. Bakarsınız ki her yerde hava var, ama avuçlarınız bomboş."

Gerçekten de, kültür, Batı'nın düşünce sefaletini belgeleyen kelimelerden biri: kaypak, karanlık, samimiyetsiz. Tarımdan idmana, balıkçılıktan medeniyete kadar akla gelen ve gelmeyen düzinelerce mânâ. Kelime değil, bukalemun.

Soru - Kültürün, çağdaş dünyadaki gelişmeleri üzerinde ne düşünüyorsunuz?

Cevap - Kültürün en yüksek düzeye ulaştığı Yeni Dünya'da kültür yok artık, onun yerine karşı-kültür, anti-kültür, hipi-kültür, kültür-sonrası, devrimci kültür var. Amerika'dan gelen salgın bütün Avrupa'ya yayıldı. Çağımız geleneklere değil, geleneğin kendisine düşman. Hayata bir şey eklemek istemiyor, hayatı alt üst etmek peşinde. Kültür mefhumunu çatlatan bir davranış karşısındayız. Artık "kazanılmış bir bilgiler bütünü" değil, kültür; "her şeyi okuyup, her şeyi unuttuktan sonra kalan" değil. Daha çok bir özlem. Keşfedilmesi, yaratılması gereken bir dünyanın özlemi. Amaç, eski yasaları ve ölçüleri yerle bir etmek. İdeolojiler de, teknik de yeni kuşaklara güvensizlik veriyor. Hepsi de ütopyalara susuz; taze, sıcak, tabiî ütopyalara. Bu isyan Batı'da uzun zamandan beri syrine alıştığımız bir traji-komedinin devamı; dadaizm, fütüriz, gerçek-üstücülük. Yalnız, çılgınlık şimdi çok daha yoğun, çok daha yaygın, çok daha topyekûn.

Cemil Meriç - Kültürden İrfana | İletişim Yayınları, 493 sayfa, Haziran 2013.

Bu alıntı tanıtım amaçlı yapılmıştır.

Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder