14 Mayıs 2013 Salı

John Cheever - Boşanma Mevsimi | Okuma parçası

# John Cheever - Boşanma Mevsimi | Okuma parçası #

John Cheever külliyatı Everest Yayınları'nda devam ediyor. Tomris Uyar çevirisiyle çıkan Yüzücü'yü Roza Hakmen çevirisi olan Ey Yıkılmış Hayaller Şehri izlemişti. John Cheever'ın toplu öykülerini derleyen serisinin üçüncü kitabı Boşanma Mevsimi de Mayıs 2013 tarihinde yine Roza Hakmen çevirisiyle birlikte çıktı. Serinin dördüncü kitabı Elmalar Diyarı, Toplu Öyküleri 4 (The Wapshot Chronicles) da şu an yayıma hazırlanıyor. Adını aynı adlı hikâyeden alan Boşanma Mevsimi'nden okuma parçası sunuyoruz...

                                     

                       (John Cheever kızı Susan'la birlikte, 1976. Fotoğraf: Nancy Crampton.)

- Boşanma Mevsimi

Karım kahverengi saçlı, siyah gözlü ve yumuşak mizaçlıdır. Yumuşak mizacı yüzünden çocukları şımarttığını düşünürüm bazen. Hiçbir isteklerini reddetmez. Her istediklerini yaptırırlar ona. Ethel'la on yıldır evliyiz. İkimiz de Morristown, New Jersey'liyiz, ne zaman tanıştığımızı hatırlamıyorum bile. Evliliğimiz bana hep mutlu ve başarılı bir evlilik gibi görünmüştür. Doğu Yakası'nda, Ellinci Sokak civarında asansörsüz bir apartmanda oturuyoruz. Altı yaşındaki oğlumuz Carl iyi bir özel okula gidiyor, dört yaşındaki kızımız okula gelecek yıl başlayacak. Kendi yetiştiriliş tarzımıza sık sık kusur buluruz, ama sanki biz de çocuklarımızı aynı şekilde yetiştirmek için çabalıyor gibiyiz; zamanı geldiğinde herhalde onlar da bizim gittiğimiz okullara ve üniversitelere gidecekler.

Ethel doğuda bir kız yüksek okulundan mezun olup sonra da bir yıl Grenoble Üniversitesi'ne devam etti. Fransa'dan döndüğünde bir yıl New York'ta çalıştı, sonra da evlendik. Bir keresinde diplomasını mutfak lavabosunun üstüne asmıştı, ama kısa ömürlü bir espiriydi, diplomanın şimdi nerede olduğunu bilmiyorum. Ethel yumuşaklığının yanı sıra neşeli, kolay uyum sağlayan bir kadındır; ikimiz de orta sınıfın daha iyi zamanları hatırlayabilmeleriyle tanımlanan en geniş kesimine mensup ailelerin çocuklarıyız. Kaybedilmiş para hayatımızın o kadar sabit bir unsurudur ki, zaman zaman göçmenleri çağrıştırır bana; yabancı topraklara hevesle uyum sağlamış, ama ara sıra yerlisi oldukları sahillerin dik kayalıklarını hatırlayan insanlar grubu. Hayatımız benim mütevazı maaşımla sınırlı olduğundan Ethel'ın hayatını yüzeysel olarak tarif etmek zor değildir.

                      

Ethel sabah saat yedide kalkar ve radyoyu açar. Giyindikten sonra çocukları kaldırıp kahvaltı hazırlar. Saat sekizde oğlumuzu yürüyerek okul otobüsüne götürmesi gerekir. Döndüğünce Carol'ın saçlarını örmek durumundadır. Ben evden sekiz buçukta ayrılırım, ama Ethel'ın gün boyunca yapacağı her şeyin ev işi, yemek pişirme, alışveriş ve çocukların talepleri tarafından belirleneceğini bilirim. Salı ve perşembe günleri saat on birle on iki arasında A&P süpermarketinde, havanın açık olduğu her öğleden sonra saat üçten beşe kadar çocuk parkındaki belirli bir bankta olacağını, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri temizlik yaptığını, yağmur yağdığında gümüşleri parlattığını bilirim. Saat altıda eve döndüğümde genellikle sebze ayıklıyor ya da akşam yemeği için başka bir hazırlık yapıyor olur. Sonra, çocuklar yedirilip yıkandığında, yemek hazır olduğunda, salondaki masaya sofra kurulduğunda bir şeyi kaybetmiş ya da unutmuş gibi salonun ortasında durur; bu anlık tefekkür o kadar derindir ki, ben ona bir şey söyleyecek olsam, çocuklar seslenecek olsa hiç işitmez. Sonra geçer gider. Gümüş şamdanlardaki dört beyaz mumu yakar ve patatesli dana eti ya da ona benzer mütevazı bir akşam yemeğine otururuz.

Haftada bir veya iki kere akşamları dışarı çıkar, yaklaşık ayda bir kere de evde misafir ağırlarız. Pratik nedenlerden ötürü görüştüğümüz insanların çoğu bizim mahallede oturan kişilerdir. Cömert bir çift olan ve yan sokakta oturan Newsome'ların verdiği partilere gideriz sık sık. Newsome'ların partileri kalabalık ve kafa karıştırıcıdır; dostluğun keyfi güdüleri kısıtlanmadan ifade bulur.

---

John Cheever - Boşanma Mevsimi | Everest Yayınları, Öykü, Çev Roza Hakmen, 315 sayfa, Mayıs 2013.

Bu alıntı tanıtım amaçlı yapılmıştır.

Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder