8 Kasım 2013 Cuma

Unutmak İhanettir Deniz Gezmiş

Unutmak İhanettir Deniz Gezmiş, Hüseyin Turhan tarafından yazılmıştır.http://kitapgalerisi.com'da %20 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. | Tyana Yayınevi, Politik, 9789758035793, 313 Sayfa, Kasım/2013


Kitabın 15.16. ve 17. sayfalarından tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır. 

68 KUŞAĞI VE TÜRKİYE'DE İLK OLAYLAR

Amerika'nın Ankara büyükelçisi Robert Commer Ortadoğu Teknik Üniversitesi rektörü Kemal Kurdaş'ın misafiri olarak 6.1.1969 günü öğle saatlerinde rektörü ziyarete geliyor. ABD görevlisi olarak daha önce Vietnam'da çalışmış olan büyükelçi Commer, dünya devrimci gençliği arasında Vietnam kasabı olarak ün yapmıştır. CIA görevlisi olan böyle bir kişinin rektör Kurdaş tarafından üniversiteye çağırılması öğrenciler arasında büyük tepki yaratıyor.
Rektörlük binası önünde toplanan kalabalık bir öğrenci grubu, Kahrolsun Amerika, Kahrolsun Katil Commer sloganlarıyla bu ziyareti ve rektörü protesto ediyor. Daha sonra Commer'in arabası devriliyor, benzin kazanı ateşe veriliyor.
Bu eylemleri yaptıkları sayıyla Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinden, Seçkin Yavuz İnceefe, Bekir Tuncay Çelen, İrfan Uçar, Taylan Özgür, Kasım Çelik, Yusuf Aslan, Halil Çelimli, İbrahim Seven, Mustafa Akgül, Coşkun Eroğlu, Mehmet Ünal, Sait Big, Bayram Yaşar, Nuh Naci Başoğlu ve Ahmet Yıldırım haklarında Ankara Birinci ağır ceza mahkemesinde, 969/47 sayılı dosya ile Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında siyasal ilişkileri bozmak, Türk devletine ve Türk vatandaşlarına karşı eylemlerde bulunulmasına (Mukabele-i bilmisil) neden olmak suçlarında ötürü ceza yasasının 128. maddesine göre dava açılıyor ve bu öğrenciler tutuklanıyor.
Bu dava üzerine üniversitede bir forum düzenleniyor ve bir direniş komitesi oluşturuluyor ve avukatlar, hukukçular, öğretim üyeleri tutuklu öğrencileri savunmak için göreve çağrılıyor.
Amerikan emperyalistleri dünyanın dört bir yanında ulusal kurtuluş savaşçılarından yedikleri şamarlardan sonra Türkiye'de egemenliklerini sürdürebilmek için provakasyon ve pasifikasyon hareketlerine girişmişlerdir, Türkiye'ye Büyükelçi olarak gönderilen,
Vietnam'da halk cellâtlığıyla ün yapmış olan, harp çıkarma uzmanı, CIA ajanı Commer gereken cevabı ilk olarak Esenboğa hava alanında devrimci, anti-emperyalist Türk gençliğinden almış ve Türkiye'ye ancak arka yollardan kaçırılarak sokulabiliri iştir. 6 Ocak 1969da Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğrencisini tahrik etmek için Commer Amerikancı rektör Kurdaş tarafından kimseye hükümet dâhil haber verilmeksizin üniversitemize getirilmiştir. Yurtsever ODTÜ öğrencisi Amerikan emperyalistlerine ve onun yerli uşaklarına gereken darbeyi bir kez daha en kesin şekilde indirmiştir. Amerikancı Kurdaş, olay üzerine, bazı devrimci arkadaşlarımızı arabayı yakmak suçuyla ihbar etmiştir. Onun ve Amerikan emperyalistlerinin amacı, Önde gelen devrimci kardeşlerimizi harcamak ve geride kalan antiemperyalist, Atatürkçü kitleyi sindirmektir.
Üniversite gençliği bu hesabı boşa çıkarmıştır. Sıra bütün yurtsever Türk halkındadır. Amacımız halk düşmanlarına karşı girişilen bu hareketin meşruluğunu dünya kamuoyuna ispatlamak ve Amerikan canavarlarını Türkiye'den kovmaktır. Sadece ODTÜ öğrencileri arasında hareketin meşruluğunu belirten imzaların sayısı, okulun tatile sokulmuş olmasına rağmen bini aşmıştır. Tüm Kemalist yani anti-emperyalist hukukçuları da bu destekleme kampanyasına katılarak, hareketin meşruluğunu kanun önünde savunmaya çağırıyoruz. Diğer yurtsever Avukat dostlarımızı da durumdan haberdar ederek onların da bu göreve katılmalarını sağlamanızı rica ederiz. Bu çağrı Türkiye'deki tanınmış bütün yurtsever hukukçulara ve öğretim üyelerine de yapılmıştır. Savunmaya fiilen katılmanız mümkün olmasa da, bu hareketi desteklediğinizi ve meşruluğuna inandığınızı belirtmeniz yeterlidir. Bu tarihi görevi kabul ettiğiniz takdirde, en seri vasıtalarda telgraf vs. bizi haberdar etmenizi dileriz.

Saygılarımızla ODTÜ FORUMU DÎRENÎŞ KOMİTESİ
Başvurulacak adres:
Aydınel Altıntaş
ODTÜ İdari İlimler Fakültesi, Öğrenci Derneği,
ANKARA
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder