22 Mayıs 2014 Perşembe

Evreni Yöneten Dört Yasa

Evreni Yöneten Dört Yasa, Peter Atkins tarafından yazılmıştır. http://kitapgalerisi.com'da % 20 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. |  Alfa Yayınları, Bilim, 9786051068787, 120 Sayfa, Mayıs/2014
Kitabın 80. ve 81. sayfalarından  tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.
Şimdi sorulacak soru, sistemin iş üretmek için çevreye bir vergi ödemesinin gerekip gerekmediğidir. îç enerjideki tüm değişimi iş olarak çıkarabilir miyiz veya bu değişimin bir kısmının, bundan daha azını da iş yapmak için kullanılmak üzere geride bırakarak, çevreye ısı olarak aktarılması zorunlu mudur? Sistemin iş yapmak için ödemesi gereken ısı formunda bir vergi olması şart mıdır? Hatta, iç enerjideki değişimin beklediğimizden daha fazla iş çıkartabileceğimiz anlamında bir vergi iadesi mümkün müdür? Kısacası, entalpinin rolüyle kıyaslarsak, bir sürecin salabileceği net ısı üzerine odaklanmak yerine, net işin üzerine odaklanan bir termodinamik özellik var mıdır?
Birinci yasayı düşünerek ısı için uygun özelliği bulduk, entalpi. ikinci yasa ve entropiyi ele alarak da iş için uygun özelliği bulacağız çünkü bir süreç ancak kendiliğindense iş yapabilir: kendiliğinden olmayan süreçlerin iş yaparak yönetilmesi gerekir, bu nedenle iş üretimi için yararsızdan da kötüdürler.
Kendiliğinden olan süreçleri belirlemek için ikinci yasanın son derece önemli olan evrenin entropisinden -sistemin ve çevresindekilerin entropilerinin toplamından- söz ettiği yönüne dikkat etmemiz gerekir. İkinci yasaya göre, kendiliğinden bir değişime evrenin entropisindeki bir artış eşlik eder. Evren üzerindeki bu vurgunun önemli bir özelliği de, çevrede daha büyük bir artışın olması ile toplam entropide artışın olması kaydıyla sürece eşlik eden sistemin entropisindeki bir azalmaya rağmen sürecin kendiliğinden olabileceği, iş üretebileceğidir. Her ne zaman açıkça kendiliğinden olan entropi azalması görürsek, bir yapı ortaya çıktığında, bir kristal şekil aldığında, bir bitki büyüdüğünde veya bir fikir oluştuğundaki gibi- başka bir yerde entropide her zaman, sistemin entropisindeki azalmaya eşlik edenden daha büyük bir artış olur.
Bir sürecin kendiliğinden olup olmadığını dolayısıyla iş üretmeye uygun olup olmadığını değerlendirmek için, hem söz konusu sistemde hem de çevrede olan beraberindeki entropi değişimlerini değerlendirmemiz gerekir. Biri sistem için biri de çevre için olmak üzere iki ayrı hesap yapmak zorunluluğu gereksizdir. İlgimizi belirli değişim türleriyle kısıtlı tutmaya hazır olmak kaydıyla, iki hesabı tek bir hesapta birleştirmenin bir yolu ve yalnızca sistemin özelliklerine odaklanarak bir hesaplama yürütmenin bir yolu vardır. Bu şekilde ilerleyerek, 'ısı vergisini' ayrı şekilde hesaplamaya gerek olmaksızın bir süreçten çıkartılabilecek işi değerlendirmek için kullanabileceğimiz termodinamik özelliği belirleyebiliyor olacağız.
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder