4 Haziran 2014 Çarşamba

Dünyayı Sarsan Olaylar

Dünyayı Sarsan Olaylar, Mehmet Bicik  tarafından yazılmıştır. http://kitapgalerisi.com'da %20 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. |  Tutku Yayınları, Tarih, 9786054308941, 302 Sayfa, Mart/2014
Kitabın 146. ve 147. sayfalarından tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

Mutlak Krallıklar Yıkıldı, Demokrasi ve Milliyetçilik Esaslarına Dayanan Rejimler Kuruldu:
FRANSIZ İHTİLÂLİ (14 Temmuz 1789)

"Fransız İnsan Hakları Bildirgesi, Napoleon'un bütün ordularından daha güçlüydü."
LORDACTON
1789'da ezilen Fransız halkının, krala ve adaletsiz yönetime karşı çıkardığı ayaklanmaya Fransız İhtilâli denir. Fransız İhtilali, dünya tarihinin en önemli siyasî ve sosyal olaylarından biridir.
18. yüzyılın en önemli olayı olan Fransız ihtilali ile Avrupa'da mutlak krallık yönetimleri sona ermiş, demokrasi ve milliyetçilik esaslarına dayanan rejimler kurulmuştur. Fransız ihtilali ile özgürlük, eşitlik, kardeşlik, adalet ve milliyetçilik ilkeleri ortaya çıkmış veya yayılmıştır.
Fransız İhtilali'nin Sebepleri
Normal olarak köylü ayaklanmalarından farklı olarak bütün feodal sistemi tarihe gömerek kapitalizmin ve burjuvazinin zaferini simgeleyen bu ihtilalin nedenlerini iç nedenler ve dış nedenler olarak ikiye ayırabiliriz.
İç Nedenler:
1.  Fransa 16. yüzyıldan beri koyu bir mutlakıyetle yönetiliyordu. Memleketin efendisi ve sahibi kabul edilen Kral, kendisini Tanrı'dan başka kimseye hesap vermek zorunda görmüyordu. Kralın halk üzerinde baskı kurması; kral ve çevresinin zengin ve gösterişli bir hayat sürmesine rağmen halkın sıkıntı içinde olması, krala tepki duyulmasına yol açmıştır.
2.  Sosyal olarak halkın eşitsizlik üzerine kurulmuş bir takım sınıflara ayrılmış olması. Halk birbirine eşit olmayan; başka hak ve imtiyazlara sahip bulunan Soylular, Rahipler, Burjuvalar ve Köylüler olmak üzere dört ayrı sınıfa bölünmüştü. Halkın büyük kısmını oluşturan köylüler, vergi verirler, askerlik yaparlar, soylu kişilerin ve rahiplerin tarlalarında çalışırlardı. Hiçbir siyasi hakları olmayan köylüler, ekonominin ağır yükü altında ezilmişlerdi.
3.  Fransız aydınlarının etkisi. Montesqueu, Jan Jak Russou, Diderot ve Volter gibi Fransa'da yetişen filozoflar, düşünceleriyle ve eserleriyle Fransız halkını etkilemişlerdir.
4. Mali zorluklar ve halka ağır vergiler yüklenmesi. Savaşlar ve lüks harcamalar, vergileri, ağırlaştırmış, halk geçim sıkıntısı çekmeye başlamıştır.
5. 5 Mayıs 1789 tarihinde Eta Jenero'nun toplanması.
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder