17 Ağustos 2014 Pazar

Alaturka Kapitalizm

Alaturka Kapitalizm, Uğur Mumcu tarafından yazılmıştır. http://kitapgalerisi.com'da %20 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. | Umag Yayınları, Siyaset, 9789758084487, 308 Sayfa, Aralık/2010
Kitabın 220. ve 221. sayfalarından tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

PAMELA VE KAŞIKÇI...
Günümüzün en önemli konusu Dallas dizisinde "Pame-la" rolünde izlediğimiz Victoria Principal ile ünlü silah tüccarı Adnan Kaşıkçı arasındaki temiz aşk hikayesidir.
Suudi Arabistanlı bir doktorun oğlu olan Kaşıkçı, ticaret yaşamına Rolls-Royce ve Marconi adlı İngiliz şirketlerinin temsilcisi olarak atıldı. Babası saray doktoruydu; bu yüzden Kaşıkçı sırtını saray bürokrasisine dayayarak güçlenmeye başladı. Yemen iç savaşında silah ticareti yaparak palazlanan Kaşıkçı, -1964 yılında, son yıllarda ülkemizde de adını duyuran çokuluslu uçak yapım şirketi Lockheed'in temsilciliğini de aldı.
ABD eski başkanlarından Nixon'un, argo deyişi ile "ruh gibi adamı" olan Kaşıkçı, başkanlık seçimlerinde arkadaşı Nixon'a on iki milyon dolar kadar "mütevazi" bir yardımda bulundu...
Kaşıkçı üstadımız, yalnızca Lockheed ile yetinmedi, bir başka ünlü uçak şirketi olan Northrop şirketinin temsilciliğini de üstlendi...
Kaşıkçı'nın dünyanın her yerinde otelleri, bankaları ve sanayi tesisleri bulunmaktadır. Dillere destan özel uçağı ile dolaşan Kaşıkçı, günümüzün en zengin adamlarından biridir.
Pamela'nın yeni sevgilisi Kaşıkçı, işte öyle bir Kaşıkçı'dır ve bu sevimli film yıldızının Kaşıkçı'nın servetinin bir kısmını kaşıklamak niyetinde olduğu anlaşılmaktadır.
Eee, Pamela Türkiye'ye gelip "ödeme güçlüğü içinde bulunan bankerlerle" ilişki kuracak değil ki, elbette gidecek Kaşıkçı'yı ayarlayacaktır. Çünkü bilindiği gibi "çokuluslu aşk" çokuluslu şirketler kadar güçlüdür.
"Bu aşk hikayesi", gerçekten günceldir ve güncel olduğu için de önceki gün gazetelerin birinci sayfalarını süslemiştir. Çünkü silah tüccarları, kaçakçıları ile kurulan her ilişki günümüzün güncel konularını oluşturmaktadır,
Silah tüccarları, her zaman Pamela gibi "bîr içim su tazelerle" değil kart bürokratlarla da ilişki kurarlar! Bunlar, elbette cinsel ilişki değildir; duygusal ilişki de değildir. Ama yine de ilişkidir; parasal, siyasal ve de moda deyiş ile "ideolojik" ilişkidir!
En tehlikeli, en sinsi ve de dünya çapında en yaygın olan "illegal örgüt", çokuluslu uçak ve silah fabrikalan ve kaçakçılar ile ilişki kuranların oluşturduğu yeraltı ve yerüstü örgüttür.
Türkiye'de bunların uzantıları var mıdır? Vardır. Kim yoktur diyebilir?
Bu Adnan Kaşıkçı hazretleri, o dillere destan özel uzağı ile bir gün ansızın Esenboğa Havaalanı'na inmiş ve devrin bir numaralı yetkilisi ile konuşarak yurdumuzdan ayrılmıştı. Kaşıkçı, o bir numaralı yetkiliye, herhalde "Ben Pamela'ya göz koydum, bir diyeceğiniz var mı" demeye gelmemişti.
Ama niçin gelmişti; onu pek bilen ve araştıran yoktu. Türkiye'ye silah mı satacaktı? Uçak mı verecekti? Yoksa, bu resmi ilişkileri aşıp, bazı adamları ile yeni işlere mi girişecekti? Bunu, o yetkiliden başka bilen bir tek Tanrı kulu yoktur.
Kimdir Kaşıkçı'nın buradaki adamları?
"Lockheed-mockheed" falan, filan... Yok mudur burada uzantıları? Hadi bunları geçtik kaçakçılık dünyasının "babalar" olarak andığmız elebaşları ile ilişki kuran, onlarla lüks kulüplerde, restoranlarda, yazıhanelerde buluşan kamu görevlileri yok mudur acaba?
Canım, onlar Pamela mı ki, silah tüccarları ile kaçakçılarla böyle al takke ver külah ilişki kursunlar! Gizlidir bu ilişkiler, gizli... Kim görecek kim ağzını açıp söyleyecek? Nerede öyle babayiğit?
Ama son zamanlarda bazı "babalar" demişler ki, "Biz, şununla, şununla, şununla ilişki kurduk; rüşvet verdik; işlerimizi tıkır tıkır yürüttük..." Bazılan da diyor ki; "Bakın, babaların itirafları tamamlansın, ne analar ağlayacak.."
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder