28 Ağustos 2014 Perşembe

Bizans'ın Damak Tadı

Bizans'ın Damak Tadı, Andrew Dalby tarafından yazılmıştır. http://kitapgalerisi.com'da % 30 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. | Alfa Yayınları, Tarih, 9786051069104, 296 Sayfa, Eylül/2014
Kitabın 154. ve 155. sayfalarından  tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

[VII] Kokulu Maddelere Dair
Misk, doğası gereği sıcak ve kurudur. Nemli ve soğuk yaradılışlılara uygundur. Balgamın neden olduğu baş sızısını yok eder. Kalp zayıflığı, mide ekşimesi ve işeme güçlüğünde yardımcı olur. Sıcak yaradılışlılar için iyi değildir.
Esmer amber, doğası gereği sıcaktır ve zihni canlandırır. Kalbi ve mideyi ferahlatır.
Kâfur nemli ve soğuktur. Sıcaklık ve vücudun yol açtığı sıcaklık rahatsızlıklarında yardımcı olur. Onu çok fazla alanlarda [476] uykusuzluğa neden olur. Böbrekleri serinletir, ersuyunu azaltır ve cinsel organlarda çaresiz rahatsızlıklara neden olur.
Sandal ağacı soğuk ve kurudur. Karaciğerdeki sıcaklık rahatsızlıklarında yardımcı olur, karaciğeri canlandırır ve bu organdaki oransız sıcaklığı alır.
Öd ağacı sıcak ve kurudur. Baş ve midedeki halsizliğe, midenin aşırı üşümesine, soğukluk ve nemliliğin neden olduğu karaciğer ve idrar sistemi tıkanıklığında yardımcı olur.
Safran soğuk ve kurudur. Mide için kötüdür; başın ağrıma ve ağırlaşmasına neden olur, ayrıca uyku getiricidir. Kalbi ferahlatır.
Karanfil sıcak ve kurudur. Mide ve kalbi güçlendirir.
Küçükhindistancevizi sıcak ve kurudur. Karanfille aynı beslenme etkilerini paylaşır.
Gül yağı sıcak ve nemlidir. Sıcaklık ve aşırı içmenin başta neden olduğu ağrıyı durdurur, kalbi canlandırır ve işeme güçlüğünde yardımcı olur.

[VIII] Çeşitli Et Türlerine Dair
Et başka herhangi bir yiyecekten daha besleyicidir ve vücudu sağlıklı kılar. Düzenli et yiyip düzenli şarap içenler, bundan dolayı hacamat edilmelidir. Farklı hayvanların
etlerinin etkileri değişir.
Sığır eti soğuk ve kurudur. Dana eti orta derecede sıcak ve nemlidir. Keçi soğuk ve kurudur: Oğlak orta derecede soğuk ve kuruyken, dişilerin eti tekelerin etinden daha iyidir. Koyun eti, doğası gereği sıcak ve nemlidir. Bir yaşındaki hayvanlar daha iyidir ve kısırlaştırılmış koçlar bunların en iyisidir; kuzu özellikle nemlidir. Domuz etinin nemliliği yüksek ve sıcaklığı göreceli düşüktür. Bu et vücutta bol nemlilik ve bir hayli balgam üretir, ama eğer fırında kızartılıp karabiber ya da hardalla yenilirse, nemlilik etkisiz kılınır.
[477] Yaban keçisinin sindirimi zordur ve kara safra üretir. Geyik, doğası gereği sıcak ve hafif olup kara safra üretir. Yağlı eti daha iyidir. Ceylan sıcak ve kuru olup sindirimi zordur ve besleyici değildir. Yaban tavşanı, doğası gereği soğuk ve kuru olup kara safra üretir. Ayı soğuktur, besleyici değildir ve sindirimi zordur. Titremelere ve kas tellerinin zayıflamasına neden olur. Manda soğuk, sindirimi zor ve ağırdır, besleyici değildir ve bütünüyle bakıldığında sağlıksızdır. Onu sıkça yiyenler cüzam, fil hastalığı, kara safra rahatsızlıkları ve başka iğrenç has-talıklarla karşı karşıya kalırlar.
Evcil tavuğunki, tüm etlerin en iyisi ve en hafifidir. Saf, sağlıklı kan üretir. Piliç özellikle hafif ve sindirimi kolay olup iyileşme dönemindeki hastalar için uygundur. Kart tavukların eti, doğası gereği kurudur. Tavuk çorbası bağırsak üşütmesini tedavi eder.
Ördek, daha ziyade manda etinin sıcaklık ve yoğunluğuna sahiptir ve epey dışkı üretir. Turna, doğası gereği özellikle sindiririmi zor ve kuru olup iyi kan yapar. Güvercin, doğası gereği sıcak ve kurudur; yavru güvercinlerin eti sıcak, nemli ve sindirimi zordur. Tavus eti soğuk olmaya eğilimlidir. Hafiftir ve çabuk sindirilir. Küçük kuşların eti sıcak ve nemlidir. Soğuk yaradılışlılara yardımcı olur.
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder