15 Ağustos 2014 Cuma

Esma-i Hüsna Şerhi

Esma-i Hüsna Şerhi, Ekrem Demirli tarafından hazırlanmıştır. http://kitapgalerisi.com'da % 30 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. |  Kapı Yayınları, Tasavvuf, 9786055107703, 264 Sayfa, Ağustos/2014
Kitabın 146. ve 147. sayfalarından  tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

Er-Rakîb, kullarının hallerine şahit olan demektir. O'nun kullarının hallerine şahit olması, yaratıklarını korumasının gerekliliğinden kaynaklanır, böylelikle kulları dabütün vakitlerinde O'nu gözetirler.

Bilinmelidir ki:
er-Rakîb ismi, rukba kelimesinden türetilmiştir; bunun anlamı, bir şeyi gözlemeye malik olmak demektir. Hak bütün mümkün varlıkları murakabe ettiği için bu isim ihata özelliğine sahiptir.
Bu ismin hakikatleriyle tam olarak vasıflanan kimsenin rab-banî ilmi ve müşahedeye dayanan irfanı daima artma halindedir. Bunun nedeni bu kişinin halkın işlerini bu mertebenin gerektirdiği beraberlik ile gözetiyor olmasıdır.
Murakıbın halinin doğruluğunun bir alâmeti, tasarruf elinden şeriat mizanının eksik olmamasıdır. Binaenaleyh bu makam sahibi ya müşahede gözüyle veya iman gözüyle şeriat mizanına bakar durur. Bu kişi murakabesinde masum olabilmek için herhangi bir şey aldığında adaletle alır; bir şey verdiğinde ihsan ile verir. Çünkü en mutlu insan bütün mertebe ve tecelligâhlarda Hakk'ı sürekli murakabe ederek edebe riayet eden kimsedir.

Bu ismin egemenliği, en fazla fiiller mertebesinde ortaya çıkar. Böylece kul Hakk'ın bu mertebede kendisini murakabe ettiğini gözler ve bu müşahede mahallinin gerektirdiği tarzda
Hak ile beraber olur.
Şayet kula dünyevi veya dinî gayesine uygun bir şey zuhur ederse bu hükmün ortadan kalkmasını diler; aksi halde en uygun olanı talep eder.
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder