17 Haziran 2014 Salı

Vermek Ve Almak

Vermek Ve Almak, Adam Grant  tarafından yazılmıştır. http://kitapgalerisi.com'da % 20 İndirim ve aynı gün kargoya teslim avantajıyla alabilirsiniz. |  Modus Kitap, Kişisel Gelişim, 9786058651876, 348 Sayfa, Haziran/2014

Kitabın 250. ve 251. sayfalarından  tanıtım amaçlı alıntı yapılmıştır.

Fedakârlığı Öğrenmek

Bir Futbol Takımı, Bir Parmak İzi ve Bir İsim, Yönümüzü Nasıl Değiştirebilir

İnsanın bencil olduğu varsayılır. Ayna onun doğasında, başkalarının iyiliğini düşünmesini ve onların mutlu olmasını kendisi için bir ihtiyaç olarak görmesini sağlayan bazı prensipler mevcuttur Her ne kadar buna şahit olmanın getireceği memnuniyet dışında bir kazancı olmasa da...
-Adam Smith, iktisadın babası


Craig Newmark adında bir adam, 1993 yılında, San Francisco'daki Charles Schwab firmasında bilgisayar güvenliği pozisyonunda işe başlamak üzere, on yedi yıl çalıştığı IBM'den ayrıldı. San Francisco Körfez Bölgesi'ne yeni gelmiş yalnız bir adam olarak sosyal hayatını hareketlendirme yolları arıyordu. 1995 yılı başlarında, yerel sanat ve teknoloji etkinlikleriyle ilgili bilgi paylaşmak üzere arkadaşlarına e-postalar göndermeye başladı. Bu daha sonra kulaktan kulağa yayıldı ve insanlar paylaşımları genişleterek işin içine iş ilanlarını, kiralık daireleri ve satışa çıkardıkları çeşitli eşyaları da yazmaya başladılar. Haziran ayı geldiğinde, e-posta listesi 240 kişiye ulaşmıştı. Liste, artık doğrudan e-posta göndermek için fazla büyüktü. Bunun üzerine Craig listeyi ayrı bir sunucuya taşıdı. 1996 yılındaysa Craigslist (Craig'in Listesi) adlı bir internet sitesi haline geldi. 2011 yılına gelindiğinde, dünyanın yedi yüz farklı köşesinde Craigslist siteleri kurulmuştu. Sadece ABD'de, kabaca ayda 50 milyon insan Craigslist'i ziyaret ediyordu. Ülkedeki en popüler on internet sitesinden biri olmuştu; dünyada da en çok ziyaret edilen kırk siteden biriydi.
Craigslist en temel dengeleyici içgüdülerimize hitap ederek başarılı oldu. Alıcıların ve satıcıların uygun bir fiyatta anlaşabilmelerini sağlayarak alışverişi kolaylaştırdı. Bu sayede mal ve hizmetler gerçek değerlerinde alıcı buldular. Craigslist bir anlamda, insanlar arasında doğrudan etkileşimlerle değer alışverişi yapılması üzerine kurulmuştu. Vermek ve almak arasında, bir dengeleyicinin tercih edeceği denkliği yaratıyordu. Newmark: "Biz fedakâr insanlar değiliz" diye yazıyordu. "Aslında biraz bitpazarına benziyoruz."
Sizce böyle bir sistem, dengeleyicilik yerine tamamen vericilik üzerinden yürütülebilir mi?
Ohio'dan Deron Beal adında bir adam, 2003 yılında bunu denemeye karar verdi. Tıpkı Craig Newmark gibi, Beal da yeni bir şehre gelmişti ve bilgiye ihtiyacı vardı. Bunun üzerine arkadaşlarının bulunduğu bir e-posta listesi oluşturdu. Craigslist'in izinden giden Beal, internet üzerinde herkese açık yerel paylaşım platformları kurmayı ve bazı eşyalara ihtiyacı olan insanlarla, verecek eşyası olan insanlan bir araya getirmeyi hedefliyordu. Ancak Craigslist'in tipik alışveriş anlayışından radikal bir şekilde ayrılan Beal, alışılmadık bir temel kural koydu: Hiçbir şekilde değiştokuş ya da para alışverişi yapılamayacaktı. Bu iletişim ağının adı Freecycle'dı ve içerisinde alınıp verilen her şey bedava olmak zorundaydı.
Freecycle fikri, Beal'in Arizona'nın Tucson şehrinde faaliyet gösteren Rise adlı bir hayır kurumunda işletmeler için geliştirip yürüttüğü bir geri dönüşüm programı sırasında ortaya çıktı. Yerel işletmeler, Beal'a bilgisayar ve masa gibi aslında iyi durumda olan ancak geri dönüşümü mümkün olmayan kullanılmış eşyaları vermeye başladılar. Beal, bu eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırma umuduyla, çeşitli hayır kurumlarıyla saatler süren telefon görüşmeleri yaptı ama çok az ilerleme kaydedebildi. Bir yandan da artık kullanmak istemediği bir yatağı vardı ama kullanılmış eşya satan mağazalar onu almak istememişti. Bunun üzerine Beal, iki sorunu da ihtiyaç sahipleriyle bağışçıları bir araya getirecek çevrim içi bir platformla çözebileceğini fark etti.
Bu kitabı KitapGalerisi'nden bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz.

kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder